Lovely WB Day 11 - 13 :)

Bismillahirrahmanirrahim.



Alhamdulillah dapat cari masa & cari mood nak update kalini. Oh ha'ah, saya memang kalau nak update kena cari mood sebab kalau tak sama ada :

1. Bertambah-tambah bosan drp yg sedia ada (Har har hambarnya...)
2. Takbanyak bebel (Eh ni bukan benda elok ke?)
3. Ha mula la post emo-emo tahpape macam budak takcukup umur tau.


Day 11-13


Ini merupakan episod terakhir untuk percutian musim sejuk pada kali ini. Amacam jadi tak i buat ayat ala-ala budak baik gitu? Heh Heh Her Her Hoh Hoh. Nak sedih ke tak eh ? Jap fikir jap. 



Anyway, pictures for this post mostly (actually mainly lah jugak) for day 12 tau. Sebabnya:

1. Day 11 tengah penat-penat lagi kan baru sampai. 
2. Ha pastu pergi makan (which ithink dah banyak sangat gambar makanan dah sepanjang cuti ni) & shopping groceries.
3. Pastu malam tu pergi pasar Hussein. Which saya sangat lah cautious tak suka keluarkan barang elektronik dekat kawasan mcm crowded. Malam-malam pulak tu.
4. Skema kan saya?
5. Eh tu bukan skema k. Tu nama dia berhati-hati. Taknak lah dah terhantuk baru nak nangis.
6. Cop, barang elektronik tu bukan cerek letrik, periuk nasi camtu eh? 
7. Eh ke tu barang elektrik?
8. Takfaham kan, benda simple pun nak konfius. Rotan dia! (Masa dah tamat, takleh rotan dah).
9. Pastu day 13 pun taknak tangkap gambar sangat.
10. Ala-ala sedih cenggitu umi, abah, alang balik Msia tertinggal i. Haha mengadaaaaaa. Study study!
11. Eh, sebenarnya saya tak pandai sangat nak cope dengan fengfeeling sedih depan orang ni. So hihihi :)
12. Tapi perasaan dia macam kat KLIA tau. Lepas dah turun escalator departure hall tu. K.
13. Takpe, jauh di mata, dekat di hati kan. InsyaAllah, nanti dekat kat mata lah pulak tu :]





Day 12 dimulakan dengan ambik memorial picture in front of Rumah Bakan Sarawak.
Sebab uni i kat zagazig kan, so i jarang pergi area sini.









And then, jengjengjeng. One of the 7 wonders of the ancient world.
Sungguhpun ini bukan kali pertama kesini, i takleh nak jadi tourist guide yg best sebab taktberapa nak ingat cerita. Hahaha.









Posing ala-ala gedik camtu dulu. Abah leading, alang vice, i setiausaha (?) Haha tahpapenya tahpapenyee tahpapenyeee.









Amboi abah sweetnyaaa. Yelah Yelah, tahniah abah sebab semangat panjat batu tu. Dulu masa i muda-muda dulu, rajin lah. Sekarang sejak dah tak belasan tahun ni dah kurang rajin. Alasan lagi, alasan lagi.









Alang ajar abah posing ala-ala anak remaja zaman kini. Eh, abah forever youth kan? Eheks i bodek ni. Ada makna tau abah tau :P









Alang. Cantik kan gambar ni. Hihi. And langit, sangaat cantik masyaAllah.









The gegirls. Nape alang nampak paling tinggi ? [Memang taknak terima kenyataan ke cane]









Ha abah fengfeeling adventure masuk dalam lubang gua mana tah. I dengan umi penat suruh keluar dengan slogan "Abah, entah-entah ni tandas zaman dedulu hahahah" tapi takmakan saman, K.









Macam biasa, umi abah dating dimana-mana. Hikhik.









View :) Oh btw lupa nak bagitahu. Entrance Fees masuk sini berbeza tau. As for me, i guna student card so dapat lah jugak discount SIKIT. Berapa per adult with and without kerneh (student card) Lupaaaa, sorry. Tp adalah dalam range LE 50/60/70 without student card & LE 25/30/35 with student card. Sorry sangat, lupa. Haha.









Ha, ni abah pose ala-ala apa pulak ni. Youth lagi? Okay boleh diterima boleh diterima.









From Malaysia to Egypt, with love :) Oh dengan abah sekali, thank u jadi photographer. Cantik lighting and angle. hihi.









Oh and this is a place called Panorama. Dia macam full of padang pasir gitu. This is my first time here rasanya lah, rasanya.










View :)









Ha abah buat apa tuuuu.









Yelah yelah alang lagi tinggi daripada i.









Near the sphinx.









Umi & alang. Love this picture, sebab i yg tangkap. Hahahaha k k.









Abah & alang. Love this picture, sebab yg ni pun i yg tangkap. Pat self shoulder. Haha tahpape lagi tahpape lagi.









Ha ni dekat sikit. From the side.









And then, we went to Kubu Salahuddin al-Ayubi. Agaiiiin, tho ni bukan first time visit, i takjadi tourist guide yg best sebab takberapa ingat / taksure sebab takut termixed up dengan cerita yg lain or takcukup points dan sebagainya. Pastu last-last i google je....... Lepasni i should bring someone yg arif pasal history kan kan kan. 









In front of the kubu. Can you see the kubu behind there? Yup, that's it. Ni nama dia tanya jawab sendiri or lebih dikenali sebagai syok sendiri. Ihiks malunya den.









Tunjuk skill berinteraksi dalam Arabic ni. Hahaha poyo padahal basic je. Punya lah mintak discount sampai boss dia dtg and cakap : Kalau sedari mintak harga tu, saya takdak bisnes la. Hahaha sorry, sebab umi beli sekali bundles kaaaan.









Ha umi abah, dating laaagi :P








Alang & abah in front of Masjid Sultan Muhammad Ali. MasyaAllah langit cantik sangat :)








The rombongan, view from the kubu berbackgroundkan view of Cairo City. Amboi mixed up segala jenis language itu memang kepakaranmu kan? Haha saje nak buat bunyi casual.... ke takde bunyi? Haha...









Amboi abah, muka penuh determination habis.









The view of Kaherah (Cairo).









Umi & alang nak rasa apple candy sambil tunggu kereta sampai hehe. 









Masjid Sultan Hassan atau dikenali dengan nama masjid 4 mazhab.









Singgah favourite abah kalau lawat negara Arab, kedai air buah, order jus mangga pekat. Pastu lelama, jadi favourite i pulaa :)




Thank you umi abah alang sebab sudi lawat and cecuti dengan titteewww. Lol xD




Alhamdulillah selesai update kalini. And alhamdulillah, selesai update siri winter break kalini. And alhamdulillah, macam winter break sebelum sebelum ni, alhamdulillah dapat spend time dengan aktiviti & mereka yg tercinta, ecewah.



Thanks a lot kepada yg sudiiii baca and keep on update cecite i even macam banyak merepek, hm sorry. Haha. Thank you bebanyak :) Moga cara i cerita ni dapat buatkan pengalaman i dapat dikongsi dengan u'olls. Macam geng geng (Kawan kawan) gitu. Kalau ada salah silap terkurang terlebih minta maaf bebanyak yeee :)



InsyaAllah, ada kesempatan lagi saya try post cerita yg lagi menarik. Hehehe. Again, thank you so much for reading and err thank you lah (Ni nama dia dah kekurangan idea nak cakap apa hahaha k k k) 



InsyaAllah lepasni exam dan test yg sedia ada banyak akan jadi lagi banyak, lelagi nak dekat final ni kan. Practical, Oral and Written. Eh biasalah tu kan, nama pun students kan. Sepatutnya, dari first day i decide i nak jadi student, kite dah kena sedia lah, exam hidup, exam akademik dsb, bukan jadi students sebab eh sedap pulak bunyi ada title student ni. Hahaha. 



Oleh itu, cik encik tuan puan dato' datin datuk nenek makcik pakcik uncle auntie sekalian, mohon doakan kami semua eh. Saya, kengkawan & sesemua lah. Semoga senang nak faham, semoga senang nak hafal, semoga senang jawab exam, semoga praktik dengan ilmu tu jadi org yg berguna untuk masyarakat semua. InsyaAllah, ameen.



Again, thank you for everything especially yg baca dari day 1 sampaiii lah day 11-13 ni and sorry salah silap semua. Take care everyone, Assalamualaikum :)




Lovely memories :)

Lovely WB Day 10       here :)
Lovely WB Day 9         here :)
Lovely WB Day 8         here :)
Lovely WB Day 7         here :)
Lovely WB Day 6         here :)
Lovely WB Day 5         here :)
Lovely WB Day 3 & 4  here :)
Lovely WB Day 1 & 2  here :)



Lovely WB Day 10 :)

Bismillahirrahmanirrahim.



Lap habuk jap. Haha lama pulak rasanya tak update blog. Membusykan diri or memang busy pun i taksure xD Anyhow, last week merupakan minggu yg sangat FUN. What is fun for me? Fun pada saya tidaklah merangkumi gelak tawa ha ha ha or sengih lebar or sengih kurang lebar sahaja, tp cabaran, happy, sedih, stress and all kind of feelings mixed up in a week. Haha apakah?



Macam ni. Of course lah kan, everyone adore happiness, keseronokan etc etc. Tapi sebenarnya bila ada sikit emosi emosi yg lain or luar kawasan happiness tu, kita boleh sedar tau. Sedar tinggi mana nilainya happiness, tahap mana jiwa kita boleh sabar dengan ujian, insan mana yg stay dengan kite thru shine & doom & macam-macam ayat motivasi & jiwang yg lain yg saya takdapat nak type kat sini [Insert by yourself hi hi] sama ada kerana takde idea or malu, almaklum saya kan pemalu. Haha jom percaya.



Day 10


Not so many places we visit this day. Why? Because it's our flight back to Egypt that day and yeah, driving back from Scotland - Leeds - Huddersfield - London - Chelsea - Heathrow in 1 day, is quite a longggg journey. Itupun, sebab keinginan yg sangat sangat nak pergi Chelsea, kitorang pun carik lah some time to spend. Ha gitu.




Stamford Bridge, Chelsea. This is during dawn, sangat sejuk, berkabus etc etc. So gambar pun jadi gitu. Hahaha alasan. Me & alang je yg turun kereta. Sejuk koooot.









Wembley Stadium. Sangat besar k. Ku gagahkan mengharungi kesejukan pagi hari demi beberapa keping gambar. Yelah, rasa mcm rugi pulok jalan jejauh pastu takde gambar. Eh, ke i je yg rasa gitu? Nasib baik tak motion sickness sangat . Haha









In front of Wembley Stadium scenery.









At Heathrow Airport. Muka Good Morning, Hi. Hahaha tahpape takfaham motip.










Alang & Abah. And yup we ride on Swiss Airline's flight. Oh lupa. Ha kalau sesiapa naik airline matsaleh kan, or airline pape lah, untuk precaution, jangan lupa book awal-awal muslim (Halal) food tau. Nanti takut ada yg kebuloook je tengok makanan nanti sebab takboleh makan. Taksemua flight ada vegetarian food kan :)









Mode nerdy activated! Haha yelah, nak kembali ke alam persekolahan kan. Okay bukan, alam kuliah kan. Hm. Haha









Right, mine. Left, alang. Nampak tak perbezaannya tu. Hidup i penuh dengan angan-angan, hidup alang penuh dengan solving problem. Hahaha alang, i puji ni. Jangan lupa belanja hahahahaha opkos ada motip, youuu :P


Activity dlm flight................ before in-flight media activated. Hahaha









Konfius jap ni lakonan ke tak eh. Ha langkah awal ke nerdy mode.




Goodbye UK. Thank you for the veryyyy good and best memories. InsyaAllah, one day, we will meet again, insyaAllah :)








And then, we transit at Zurich, Switzerland.









It's snowy! We are super excited, lagi. Walaupun takdapat turun main salji, lagi. 









And the snow sangat tebaaaal. Siap ada salji putih-putih terngah turun lagi :') Excited sangat.









Everything look white from above :D Rasa macam nak makan ABC, sekarang......









 Snowing outside. Banyak kali mintak abah nak main salji kat luar tp request rejected. Tsk tsk sedih. Sebenarnya memang takboleh. Tapi nape entah takfaham bahasa sangat hahaha.









 Umi & abah dating dimana-mana :p Abah's excited face w the thought of going back to Malaysia in few days time. I understand....... K. hahaha.









Arrived at Cairo International Airport. Abah kata nak balik kampung i dah ni. Kampung i dekat Malaysia / UK kayyyy. Ni bukan perasan. Ni sungguh betul. Kalau tempat study ke tempat proses belajar kehidupan ke tempat mematangkan diri ke tempat menuntut ilmu ke ha baru lah betul :]









We stay 3 days & 2 nights at rumah bakan Sarawak, Cairo. Selesa jugak :)









Have 2 rooms. 1 bilik ada 3 katil.









Satu bilik ada dua katil. Last-last semua menyempit dekat satu bilik je. Dah lah cadar dia super best. Saratoga dia pun, ha antara agent susah nak bangun :P A night before me going back to Zagazig, Abah umi alang going back to Msia, we spent time reminiscing our past memories, share stories etc etc. 1 of the best moment in Egypt :') With umi, abah, alang :') *nangis berbaldibaldi. *Jangan berlakon. *OK.




Alhamdulillah selesai update. InsyaAllah ada kesempatan lagi, i update the last story tsk tsk before they going back to Msia & me start the new semester. Stay tune okay! Thanks for reading and take care everybody!


Assalamualaikum :)


For more stories :)

Lovely WB Day 9         here :)
Lovely WB Day 8         here :)
Lovely WB Day 7         here :)
Lovely WB Day 6         here :)
Lovely WB Day 5         here :)
Lovely WB Day 3 & 4  here :)
Lovely WB Day 1 & 2  here :)