Hari Raya AidilFitri 2017 blog mini album!

Assalamualaikum.


Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir Batin!


Walaupun Syawal kan sebulan... tapi kite formally raya 3 hari jeww sebab husband kite kerja... Tapi takpe kite memang fully utilized semangat raya tu dalam 3 hari dan beberapa hari sebelum!


Tahun ni kite first time kite full Ramadhan dengan suami dan tahun ni jugak macam tahun sebelum ni, kite raya both belah kampung, walaupun satu kat timur (Terengganu), satu dekat barat (Melaka), takpe kite layankan ajeee.


*Fun fact : Melaka rupanya dah diisytiharkan oleh UNESCO sebagai bandar warisan dunia (world heritage) pada tahun 2008 tauuu. I just knew it is a bandar warisan, bandar bersejarah tapi taktahu pulak by UNESCO. Wawww.


Jumaat, 23/06/17

Perjalanan dari Gombak ke Terengganu. Ambil masa dalam 3-4 jam+ jugak lah kalau tak banyak berhenti.

I usually joined my husband's car karaoke session, but that day I've mostly just watched drama and sleep... #Agingprocess ?


Malam tu first timeeeee I belajar buat lemang. I masukkan masukkan isi dalam buluh tu, the boys akan bakar dan jaga api. Sementara dorang menjaga api (yelah kerja I dah siap kannn), I jadi tukang bising, tukang ambil gambar, tukang ig story dan tukang makan lah hahaha.


Tapi tak larat weh nak tunggu sampai kerja dorang siap, beberapa belas-pulut minit terakhir tu, I zzz hahaha #Agingprocess .



Almost Full table!

Fun fact : First time solat terawih imam masjid tu baca satu rakaat satu ayat je! (Kecuali surah2 pendek). By 9.15 pm dah habis solat. Tapi memang masjid tu penuh lah. Exciting!


Sabtu, 24/06/2017

Siang hari sebelum raya mcm biasalah mencari barang2 yg nak dibeli. Cari barang orang lah yg banyak nya. Kitorang nak cari tripod kamera tapi tak jumpa, malas nak turun bandar sebab Terengganu ni musim raya dia punya traffic wawww sikit hahaha.


Homemade angpau!

Malam tu ingatkan dah habis masak lemang semalam, rupanya ada lauk lagi nak kena masak : Nasi Minyak. Taktahu pun ada menu nasi minyak, tetibe tengah isi kuih raya dalam bekas kena rush isi kuih, ada benda lain nak masak. Tapi takpe memang dah mindset malam raya mesti ada benda nak kena buat, so dah gosok baju sesiap.


Yelah sebelum kitorang pindah Terengganu, Terenganu tu mcm kampung kitorang, bukan lah tempat tinggal, raya2 je biasanya catering je nasi dagang ke ha gitu. So bila Terengganu dah jadi tempat tinggal, kite lah tuan rumah ye dokk.


Malam tu takbir raya ada rasa syahdu2 sikit.


Ahad, 25/06/2017




Selamat Hari Raya gaisss! Tema hari raya kitorang kalini Lilac Grey & Purple kot. Start tangkap gambar raya sebelum tetamu datang, dan sebelum adik beradik kitorang ke sana kemari. 




Favourite photo of the year!


Okay versi ready sikit


Balik solat raya


With nenek and uncle's family


Always, in group photo there will be one or more who is not ready


Another evidence


Finally proper photo!

Bukan senang semua orang nak ada dekat tempat yg sama satu masa, boleh sakit tekak jerit panggil nama nak ajak bergambar! Nasib baik ada ice cream!




#TeamDahKahwin Along's Family


#TeamDahKahwin Muadz's family


#TeamDahKahwin Shah's Family


#TeamDahKahwin Zharif's Family


#TeamSingle Irfan jeeee yg sebelah tu taken


Our favourite raya photo spot


Girls ootd


Candiddd


Cucu lelaki tapi tak penuh ni


Cucu cicit perempan tapi tak penuh jugak

Lepas Isyak, kitorang dah nak bergerak balik ke Melaka. Ada lah drama sedih2 sikit yelah home sweet home kan #FamilyPersonCewah . Sebelum balik, dorang pasang mercun bunga api (Meraikan kitorang nak balik ke apa? hahahaha ceh).


Cam biasa tengok cerita dalam kereta

Perjalanan dari Terengganu ke Melaka ambil masa dalam 6-7 jam tanpa jam. (KL jalan clear woooo).


Isnin, 26/06/2017

Sampai di Melaka. Rehat sekejap sebab dalam kereta dah rehat sikit. Pastu bangun2 makan dan layan tetamu, yelah takkan raya nak tidur dalam bilik je kan alasan perjalanan jauh? hahahaa.

Tapi nasib baik sempat tangkap gambar family dalam kesibukan tu! Tema family belah Melaka pulak black, grey and whiteee.





Versi youngsters


Kembar suara


Kite pakai AYM's tudung ariffscottage #promote hahaha


Selasa, 27/07/2017

Beli barang sikit dan berjalan rumah sedara mara belah suami.


Tiba-tiba 3 sepupu lelaki ni tema sama


Okay proper sikit

Malam tu kami gerak balik ke Gombak. Perjalanan dalam 2 jam. tak jam tapi sesetengah tempat ada lah traffic slow sikit tp still moving :)


Tema colour raya ke-3


Okay that's all our few days early raya journey! Kawan2 yg nak datang rumah bgtahu je tauuuu walaupun kite tak buat open houseee.




Di kesempatan ni, saya dan suami nak mengucapkan Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir Batin untuk semua salah silap sengaja dan tak sengaja kitorang buat. 0-0 yeee.


Thanks for reading! Hope you guys have a nice raya, syawal and great months ahead!
Assalamualaikum.