Lovely WB Day 9 :)

Bismillahirrahmanirrahim.



Alhamdulillah ada kesempatan lagi untuk update harini. Even mcm banyak sikit cabaran minggu ni, cabaran emosi, physical, rohani jasmani semua lah, tp sebenarnya dalam sedar taksedar, banyak jugak nikmat terselit, indeed, mungkin lagi banyak drp cabaran. Tapi sebab kite dok hitung musibah je pastu sedih2 emosi2 semua ha tu yg taknampak tu. So, say Alhamdulillah unt semua benda. Alhamdulillah untuk nikmat. Alhamdulillah untuk kekuatan tempuh cabaran :) Alhamdulillah :)



Day 9


Day 9 basically we spend dekat Scotland then turuuuun balik ke London semula. Yang penatnya abah lah as the driver. Kite sebagai pembonceng (Eh pembonceng tu untuk motor kan? Untuk kereta apa eh...) boleh tidur bangun waaa cantiknya pemandangan pastu tidur balik pastu bangun balik tengok peta pastu tidur balik pastu bangun balik makan pastu begitulah kitarannya tengok tengok dah sampai. 



Anyhow, Scotland is so pretty, especially with it's nature, masyaAllah. And castles. And buildings.




We stay at Staycity Apartment cawangan Edinburgh :) Nice place. Lelagi internet laju muahahaha.










Morning walk. Round bandar Edinburgh. Comel kan abah :P Hahahaha kitorang discover ability baru abah, selca! Haha yeay ada gang! :D









1 bangunan besar ni M & S je :O 









Lepastu kitorang sesat ha kat mana ni :O Tapi tempat kitorang sesat ni cantik :)









Sesat dekat residential area cantik. Hahaha.









Cannot smile properly sebab sejuk. Amboi alasan ish









At The Mother Earth, Edinburgh, Scotland :)









Excited sebab bila kita gi hujung tu, pastu tengok dekat bukit tu, nampak mcm wayang. Hahaha. Tahpape kan i. 









K, tourist haruslah nampak bajet pro tangkap gambar walaupun guna phone kan.









Need Umi or Abah to terangkan balik apa yg dia tulis tu hihih :P









Abah, can you give me this phone sebab camera dia lawa? Hihihihihihih semata mata. K K K. (Hengharap abah baca pastu angguk hahahaha :P)









Unique architecture. Tho i dont have mich knowledge about architecture-ing, dan science student, eh tapi saya pernah jadi (semi)arts student kot for err 5 yrs kot. So darah seni tu sudah sebati dalam jiwaku. Hahahahaha apa benda awak mengarut ni, segan saya baca. Ohok Ohok









View :)









View :)









Castle. Actually boleh masuk tau ada pintu kat belah kanan ni. Tapi perjalanan kan jauh lagi en, so we are running out of time and banyak lagi tempat nak visit, so... dari luar jelah. Still, nice place ! :D









Ha ni pintu masuknya. Jom berangan mcm tengah berlakon jadi princess. Ihik Ihik lepas ni nak tukar keep calm & be a princess pulak ke apa hahaha









In front of Scotland's parliament's building









Umi suruh tangkap gambar formal depan parliament's bulding ni. Hahaha








The Queen's Gallery.





Then we cont. our journey. Almost everyday abah suruh tengok weather forecast check ada snow turun ke tak (Yelah i kan takpernah tengok real snow pastu dok tanya abah bila snow nak turun bila snow nak turun mengalahkan dina merengek ahahha). Tapi mengikut perkhabaran, a day after our flight back to Egypt, snow turun. Tapi alhamdulillah, mungkin sebab keinginan yg kuat sangat nak main snow, kitorang jumpa snow! :D







Bersiap sedia, siapkan diri, siapkan snow ball!









Still excited main baling baling snow despite of baju socks dah basah. Takpe, dalam kereta pasang heater nanti kering insyaAllah, hihihi









Okayyyyyy mereka sudah mula main kasar. I yg bukak peluang jadi mangsa serangan snow ball jadi mangsa sebab asyik dok gelak gelak. Focusss Focussss









Sementara alang jadi target, See what i'm doin there!
Resipi harini: Cara-cara nak main snow fight versi takyah baling baling.


Nampak sebijik ice snow besar tu, masukkan ke dalam snow cap abah. Tanpa abah sedar :P









Kemudian, sementara abah tengah off guard serang alang, kita pun datang senyap senyap kat abah kengkonon nak tolong pakaikan topi.









Sementara abah tengah taksedar, sama ada kita rileks dulu atau tambah dose snow :p









Apabila abah dah sedar dan jerit ahhh sejuuuuuukkk, jom kita ketawa hahahaaha tulah tadi semua serang i lagi. "Aku bukan lah selemah yg kau sangka, aku tak rela diseksa haaa-aaa" Hahaha tetibe kan ada lirik kat sini



Anyhow, it's just for fun and really, we really had fun snow fighting :) Kan abah kan ? :D Minta maaf salah silap zahir batin abah, abah abah paling comeeel kat dunia (At least for me and adiks2 :P)









Meet our mini snow girl, cenowgel namanya hahahaha memandai je. Alang, takpekan kite bagi nama tu ? :P









Mini snow girl: Cenowgel :)









Snow makes me remember Ais Batu Campur ABC :D









Somewhere at Scotland :) MasyaAllah nice view.









Extra Nutella yg kitorang ambil waktu breakfast tadi. Hihihihihi









Then, we stop by at Leeds. Shopping before going to airport :)









Junction 32, Leeds. Tetibe teringat amalina Jay. Kalau awak baca blog kite, wak study kat Leeds kan? Tapi rasanya waktu ni awak ada dekat Malaysia :D









Excited jumpa chocs bentuk telur :D K.









Malam tu, we all singgah Huddersfield! Tempat umi study dulu and and tempat abah & umi stay at London for 2 yrs kot(?) before move to Manchester. Kalau i taksilap lah :3









Umi kata dulu yg ni Faculty of Law. Tapi dah pindah belakang sikit kot. Disebabkan sejuk & malam, so we all just sempat round sesikit je lah :)









Nice & unique chair's(?) design :)









I remember umi and the classmates pernah tangkap gambar dekat tangga ni during their graduation year kot :D Haha ingatan i kat gambar2 silam ni kuat jugak kan taksangka ada bakat tersembunyi hihihi








Umi, alumni of University of Huddersfield :)









University of Huddersfield :)









Ha umi abah datingggg, lagi. 









Sementara umi abah tengah dating, biarlah saya pergi membawa diri ke tepi sikit. Eceh. Ha tengok lighting bahagian saya dengan umi abah pun berbeza. Hahahaha ish no berdrama sokmo









The place abah pernah buat practical dulu. Abah sangat excited :)









Tempat abah pernah buat practical dulu, you can see the excitedness thru abah's facial reaction. Ya iknow iknow hihihi :)









Dinner at Halal Restaurant. As for me pizza, umi & alang chicken wing kot, abah chicken apatah dengan chips :)









1st floor tu, the house yg umi, abah, along pernah duduk dulu :')









Another 1. 1st floor, the house abah umi along pernah duduk dulu :')



Alhamdulillah selesai update. You see, i dontknow lah as for u all macam mana kan. Tapi pada pendapat saya lah kan. Yup, memang hidup ni ada banyaaaak sangat cabaran yg mcm mcm bentuk rupa dan intensity. Tapi as long as kita ada somebody yg sudi nak support kita, the least, as a a good listener sekalipun, sikit sebanyak 0.001% tu rasa macam ringan lah jugak cabaran kite. Tak ke? Kan Kan? Heee :)



 Ha lepas dah cerita cerita semua jangan terus down. Rancang strategy baru, bina semangat baru. Sebab apa? Sebab kalau kita down, kita kena fikir yg bukan kite sorang je yg akan down. Akan ada at least sorang yg turut rasa apa yg kita rasa. Amboiii kemain motivasi harini. Ala, semua orang pernah jatuh, tp sekarang ni, kite bukan ada dekat tempat yg kite jatuh 6 tahun lepas. Sebab apa? Sebab malu mcm mana sekalipun kite jatuh, kite bangun. Cuba fikir, kalau kite stayyyy je kat tempat yg kite jatuh 6 tahun lepas tu sampai sekarang, apa yg akan jadi :) Aplikasi dalam hidup :D




Tetibe teringat abah pernah bising sebab winter break balik, summer break balik unt 2 tahun berturut turut. Pastu abah cakap lah abah dulu study 3 tahun, takbalik balik pong. Pastu abah gelak sengih sengih. "Sebab abah ada umi dengan along" sambung abah sambil senyum. K. K. K. Sebab tu lah i kena balik Msia. Ramai orang tersayang ada & balik Msia :P Kikiki. Ha cerita abah pun boleh jadi contoh jugak. Abah ada umi & along unt support abah waktu abah ada dalam cabaran dugaan onak duri ranjau kehidupan yg berliku bergunung berbatu hahahahahaha ber apa lagi. Cukup lah sandiwaramu.



Banyak pulak bebelan ayat penutup harini. Should i apply jadi lecturer? Ikut jejak langkah? Hue Hue. Stay tune, thanks for reading and take care everybody!



Assalamualaikum :)



Lovely WB Day 8         here :)
Lovely WB Day 7         here :)
Lovely WB Day 6         here :)
Lovely WB Day 5         here :)
Lovely WB Day 3 & 4  here :)
Lovely WB Day 1 & 2  here :)


Lovely WB Day 8 :)

Bismillahirrahmanirrahim.



Pernah tak korang dapat berita or cerita yg buat korang rasa happy, excited, nervous, terkejut, nak melompat, taktawu nak respons, all in 1 , dalam 1 masa? :D Hahaha jengjengjeng



Anyhow, alhamdulillah untuk semua nikmat sepanjang hidup ni. Nikmat yg kita sedar & nikmat yg maybe kita tak tersedar sebab asyik sangat dengan nikmat tu. Alhamdulillah. Alhamdulillah :)



Day 8.



Might be one of the happiest day sepanjang cuti tu (Eh actually hari hari happy senanye hahaha) , especially for encik abah yg comel macam baby smurf. Ha mesti pelik kan nape asyik cakap abah macam baby smurf? Bermulanya harini lah. 



Disebabkan cuaca sejuuuuuk sangat and i ada extra topi haritu, i bagi lah abah guna. Dan memandangkan abah excited sangat sangat sangat sangat hari tu, and bila abah pakai topi tu nampak macam seorang baby & macam cartoon smurf, so we call our beloved abah : Baby Smurf. Abah forever our baby insyaAllah :p Eh? Hahahahahaha




Our day start with instant Latte (Excited sangats sebab guna machine dia hahahaha)









And 2 full plates of breakfast. Tengok yg belah sana tu, nutella package dibundlenya sekali ambik. Ha 








Sambil we all breakfast sambil ummi google navigation and interesting places to go lepas ni.








It's dawn and here we are semangat jenjalan. Me & alang sempat melawat supermarket lagi. Ish taksenonoh betul padahal sebungkus besar plastik isi makanan je. Ha nak cari apa lagi!


Oh, belakang tu hotel yg kami menginap 1 night at Manchester.




And then, we start our journey ! :D






First Visit, Old Trafford Stadium :D








And of course abah excited! Today, abah's and comel's most favourite English Football Club :D








Me too excited (Lah jugak :P) Sebab hahaha tangkap gambar bebanyak pun sebab comel minat hahaha. Siapakah si comel? Ewah macam panggil si kucing pulak. Lol, bukan ehhhh








Umi kata ada orang minat yg belah kanan tu. So, ha suka lettuwww umi bekapppp








Amboi, kemana saja dating! *Kcakkk Kcakkk bunyi tangkap gambar camtu kan? 








And then, we visit tempat abah belajar dulu, University of Salford!
Seeeee, abah punya excited face! :D









Bidadari 1.








Bidadari 2.
Amboi abah, suka lettuw dikelilingi bidadari bidadari. Hahahaha pewahsyan nyewww








Sukanyaaaa lah tengok abah excited macam ni! *Kesat air mata :P









Umi taknak join abah ke ? :p








Okay, umi nak join lah ni - Eeee memandai tau buat dialog sendiri!
Memang lah tak ingat kan dialog nya .....









Ha pastu umi pun join. Hi umi :D








Tukar turn. We all ni memang excited lah tengok benda benda hijau ni, sejuk mata memandang








Reminiscing the past. Baling topi grad :') Eventhough saya takde dekat situ 20 years back (dalam perut umi mumkin) tp saya pun still rasa keseronokannya ewahhh








The Mother & Daughter. Love !









Ha pastu alang memalu pulak. Kan dah kata alang ni pemalu.









Sister's love. Dalam usaha pujuk alang belanja cekelat. Eh tak, dalam usaha pujuk alang study sini :P Kalau ada short break nanti boleh jenjalan dengan alang hahahaha amboi angan angannya kemain. Exam dulu kak.








Lepas habis sesi fotografi dekat graduation park, abah ajak pergi tengok fakulti abah pulak. Ha takke keterujaan abah tu nampak macam baby smurf? Kannnnnnnn









Kepenatan mengejar abah sebab abah laju sangat 0.0 Baby smurf excited.










Abah cakap pagar belakang tu menuju ke fakulti abah , tapi tutup pulak. Kitorang datang waktu weekend kot. Haha









University of Salford. A greater Manchester University :)








"Taman ni kalau tengah snow, putiiiiiih semua ni" kata umi








Picture of the day.
Why? Because i love this picture, that's why. Hahaha








Alang pun setuju (Tho i takfaham motip alang pose hahaha)










Muka orang excited nampak frost.
Nampak tak putih putih dekat rumput tu? Tu nama dia frost kata umi. Dia macam ala ala ice halus. 








Kalini alang join excited. Haha.








Umi cakap umi kan study dekat Huddersfield kan, tp umi selalu datang baca buku kat library ni (Uni abah). Awww sweet. Eh tapi waktu ni umi abah dah kahwin tau :)








Abah umi sangat excited sebab surau dekat university ni still ada. Umi kata dulu diorang pernah sembahyang raya kat sini :') Seronok kan dengar cerita cerita camni :')








What are we doing ? -.-









Uni's view 1 :) MasyaAllah.








Uni's view 2 :) MasyaAllah.








Uni's view 3 :)








Uni's view 4 :)









And then we went to residential area yg umi abah pernah tinggal dulu. Such a great memory :) Abah takhabis habis cakap balik kampung lepas 23 tahun :') I know abah excited hihi :P 
[Eh tapi senanya abah bukan balik kampung setiap tahun ke? Kampung kat Terengganu? :p]



Haah en, tp be exact, ni kampung along lah kan! :D 









Alamak lupa abah ada cerita rumah dulu kat tingkat berapa; Umi, abah & along (&me dalam perut) (Hahaha sibuk je nak interfere :P) Ni rumah tempat along membesar dulu :') Eeee post ni semua nak ada emoticon kengkonon ada air mata kegembiraan gitu. Ish mestilah i tengah mood terharu ni. 









Abah excited LAGI. Abah kata padang ni dulu abah selalu main bola dengan along :') Ha ni nak nangis terharu lagi ni. Eeee jangan mengada. Eeee dah kenapa ni monolog dalaman pulak ni









"My past memory is not a perfect memory without you in my memory." ECEWAH KEMAIN MUJA 









Lepas dah jejak kasih semua semua, we continue our journey. Abah tengah ajar we all baca map :D Memula ramai lah assistant, pastu lelama tinggal sorang je which is me. Hahahahahahaha poyo kan poyo kan. Astaghfirullah takbaik tau. Taklah, yg lain, atas sebab sebab kesihatan which is err car sickness (?), tinggallah i sengsorang baca map padahal yg lain lagi terer. Nasib baik tak sosat.








Highway View 1.








Highway view 2.









Highway view 3. MasyaAllah langit lawa :D








Highway View 4. 
Ha kambing omey banyak tepi jalan eh tp saya dah mandi and eh saya manusia kay. Tu kambing dekat padang tu. 








And then we went to Blackburn. Dekat sini ramai sangat sangat muslim kitorang jumpa :)








Alang. Sebenarnya umi ngan abah cari Clark's outlet kat sini. 








Tapi mata saya tetap terjumpa (Eceh TER konon) The Body Shop outlet. Ish muja kawal keinginan nak beli, haritu dah berpuluh puluh pounds habis ha takkan nak beli lagi 








Ala tak ingat lah pulak nama restaurant ni. Halal restaurant at Blackburn. Macam biasa for me Lamb kebab, for alang chicken. Abah ngan umi je tukar-tukar menu :)








Stop by at Lake District. Nice place with nice view :)









Nape i sorang senyum semangat bonar -.-








Lake District View 1.








Lake District view 2. Haaa abah buat apa tu !









We cont our journey then stop by and sightseeing at Glasgow, Scotland.








Taktahu lah faktor malam ke faktor sejuk ke apa tp mostly memalam punya gambor dia jadi shaking. Hahaha 









Habis sightseeing, yeayyy sampai Edinburgh, Scotland! :D
(Umi cakap sebut dia cenggini : Edin-be-regh. Kan?)


Stay at Staycity Apartment, Edinburgh. Like London punya, a very nice place to stay :)









Orang panggil apa, Chairbed kan? Ha boleh bukak jadi katil tu, tido depan tv. Perghhh









Kitchen ada microwave, oven, washdisher siap.









Love :)




Alhamdulillah selesai update :)  Stay tune! InsyaAllah nenanti update lagi ye :) Thanks for reading! Have a nice day and take care everyone ! :D




Lovely WB Day 7         here :)
Lovely WB Day 6         here :)
Lovely WB Day 5         here :)
Lovely WB Day 3 & 4  here :)
Lovely WB Day 1 & 2  here :)