WBT Day 6!

Bismillahirrahmanirrahim.



Macam biasa, kita nak sambung update kengkonon travelogue kite untuk Day 6 :D Harini mood & semangat menghupdate kite dah recharge balik Kekeke. Oh btw, untuk yg nak baca ikut sequels, macam biasa jugak boleh click links ni :





Macam biasa, pagi pagi hotel kite sediakan breakfast berkhasiat. Jangan lupa mulakan perjalanan anda dengan breakfast !






Cereals with Milk! Tapi habit saya , suka letak gula sebab em nak hilangkan rasa pure susu sebab takberapa menggemari sebab entah lah takde sebab. Ngengade mungkin. Mungkin ye mungkin.





Kalini, perjalanan kami dimulakan dengan ambil memana je tram pergi Amsterdam Centraal Station. Sebab kalini kite nak pergi luar city dan kena naik bas. Tapi no no no, jangan fikir jauh, penat dan sebagainya ye, sebab insyaAllah view tempat yg kite nak pergi ni very the very the very worth it, at least for us lah :D




Sampai Amsterdam Centraal Station, kalau rajin nak tengok board bolehlah tengok board sebab macam ingat-ingat lupa tp rasanya kami tunggu dekat station bas C, bas number 391 (Google dulu , kena rajin hehee). Naik bas ni takboleh guna kad GBV ye, kena bayar tambang asing, dekat bus driver (The bus driver was reallllyyy helpful. Inform us all the options and which rates are better to take)




Plan rate yg kitorang ambik : one ticket for 14.50 Euros (Or 14.70 Euros tak ingat zzzzz) , applicable for 2 persons. Maksudnya 1 ticket untuk 2 orang, pergi dan balik. Molek sangat lah tu , sebab jumlah kitorang pun in even number kan :) Bas nya pun sangat lah selesa, siap ada screen show our route.




Oh btw, destinasi kite ialah...... Zaanse Schaans Windmills! View sepanjang perjalanan sangat lah cantik & menenangkan.

























And after about half an hour-45 minutes, we arrived at the destination!






























Breathtaking, isn't it :)








Sunny Day with Winter's Breeze :)









The windmills. Pinjam shades orang sebab nak nangis tangkap gambar silau-silau. Sunny day in winter zerrbaikkz.





Oh btw, disamping view dia yg masyaAllah so magnificent & breathtaking & awesome (The green remind me of Stonehenge, UK. Rinduuuu 'tripmates' hahah) , tempat ni ada bau sampingan which is...... Coco smell here and there! Memang Chocolate lover mcm iolls ni takduduk diam rasa nak makan chocolate yoooo. 





So, weolls pun masuk lah sebuah kedai. Beberapa buah sebenarnya. Tempting sangat baunye.........



























Macam biasa, I brought a packet of Mocha Chocolate Beans Hahaha..... again. You, sorry lah takjumpa Dark Choc Coffee Bean xD Tapi yg ni lain sikit, rasa Mocha kuat sikit sebab chocolate tu disaluti oleh serbuk chocolate/mocha kot. Kot lah.






Focus en makan.







And ni ha, pantang kena offer. Hahaha kawanku oh kawanku.







Cuteeee.






And then, we found a mini farm! Ada sheeps / Goats, Chickens & few other animals. Rasa macam nak nyanyi lagu old mcdonald had a farm ee ya ee ya ooo. And the mbek mbek here mbek mbek there. Teringat Miyaaaa. 







This advertisement is so cute. Kenapa cute? Entah. Sebab dia cute lah.








Sheep..... eh Goat...... eh..... I cakap mbbekk mbbekk dengan dia tapi takde respons -.-








And duck! These ducks keep following us for few metres. Eh so cute tau you ni !









Ni bukan kes tak stable k. Taktahu lah pebende yg dibebel tu hahaha.







While they are souvenirs-hunting, we done ours. Energy level 20% dah kooot. Hahahh





On our way, we saw macam harbors or jetties lah kot. Sangat banyak kapal beratur. So lepas sampai stations, dengan rajinnya kitorang pergi kawasan tu, BY WALKING. Padahal ada je public transport tp taktahu nak turun dekat station mana. Hahaha semangat en. Dengan angin sejuk-sejuknya, dengan jauhnya dalam 15-20 mins gitu.




Turns out each and every kapal ada infos & stories sendiri. And we suspect ada orang tinggal dalam kapal-kapal tu, sebab memula kitorang selamba je naik kapal tu, tapi pastu ada bau macam makanan, nampak macam asap-asap, pastu macam nampak basikal dekat jeti, ada orang sidai baju & ada orang tanam pokok bunga. Tapi taktahulah, tak gi tanya. Hehehh.





From afar we saw this one big kapal. Macam nak pergi tp nanti kena jalan jauh sikit lagi haha, energy level dah macam drain out. Nampak lah macam orang naik melawat-lawat kapal ni. Menurut kawan kite, replika kapal ni ada jugak dekat Melaka tp maybe lah yg ni yg ori punya. Wallahua'lam , tu lah malas lagi nak jalan jauh kan dah taktahu infos.











On our way back, disebabkan energy level dah kurang kan, tah macamane terjumpa lah pulak bus station yg boleh guna GVB card! Determination taknak jalan jauh yg tinggi lah kot. Maka terjadi lah episode kanak-kanak riang ni berlari-lari mengejar bas, dimenangi oleh Apple, first runner up Muja, second runner up entah sapesape dah takpeduli dah orang kat belakang sape sebab rasa nak gelak je kelakor sangat xD





That night, we had our dinner at a restaurant near our friend's hotel. Lamb Chop dia sedapnyooo. The pakcik pun was soooo kind.






A set . 8.50 Euros or something but worth it! Ada Pizza, Burgers etc :D






Later at night, we went to Flower market but we came late :( Luckily, ada satu kedai yg still bukak! Me & Kiera managed to brought few packets of flower seeds yeayyy.






And we found this pretty swans on our way back to hotel!




I think that's all for Day 6 :D Fun and enjoyable day :D Lagi beberapa hari kitorang akan ada midyear exam, so maybe lah maybe next updates after exam kot, nak focus gittewww. Anyway, doakan ye semoga mujahidah dan rakan-rakannya dapat jawab exam dengan tenang , markah cemerlang insyaAllah ameeen.





Again as usual, sorry for all the vocab & grammatical errors, typos & mixed language here and there :D Till then, take care ! Assalamualaikum :D



WBT Day 5!

Bismillahirrahmanirrahim.



Nak sambung kengkonon travelogue untuk Winter Break Trip 2014 Day 5. Sequels :





WBT Day 5 kami khusus untuk Amsterdam tour. Jangan lupa bawak kad GBV tu ye.





Breakfast provided by the hotel :) 





For me, visit places dalam Amsterdam ni senang sikit, takde lah sesat sangat. Just naik tram and biasanya orang tram tu akan inform apa landmarks turun dekat perhenetian2 tertentu. Jangan lupa, BEFORE naik & turun , kena scan card tu ye. 




First of all, our first visit was Rijksmuseum / Iamsterdam :) Boleh ambek tram line 2 / 5 Rijksmuseum tram stop :)




Ngade nak sangat stand dekat huruf M, dah takde beza warna coat dengan tulisan.






Disebabkan pagi tu hujan macam renyai renyai lagi, weolls decided untuk visit indoor punya tempat dulu. Macam biasa..... shopping complex. Hahah. Dan macam biasa I : Bila nak habis window shopping ni? Nasib baik lah ada kawan yg ngajor nak buat apa untuk menikmati window shopping. Hahah.





Boleh ambek tram line 1, 2, 5, 13, 14, 17. Tram stop : Dam.







Magna Plaza.





And then from here, bila hujan dah reda sikit, boleh walk to Dam Square. Dekat Dam Square ni macam-macam ada. H&M, Madame Tussaud, Royal Palace, banyaaak merpati oh, cosplay and sometime ada orang jual roti macam hot dog tu dekat sini, ada sign Halal Food :D







In front of Madame Tussaud, Amsterdam.







Batman's cosplay.







Ni namanya rasa disayangi oleh si merpati (Padahal tahan nak jerit sebab.. banyak sebab lol padahal budak kecik rileks je siap posing lagi)








In front of Royal Palace.








Awak (You know who you are kan kan hahah), kite jumpa Delifrance kat sini awaaak. Excited kite sebab kite kan suka ngajok awak gi Delifrance sokmo Hahahhh. 





Next, Waterlooplein Flea Market. Dari Magna Plaza tu boleh ambek tram no. 1, 2, 5, 13. Tram stop : Waterlooplein. 





Waterlooplein Flea market ni macam the largest flea market dekat Amsterdam lah jugak dengan outdoor market yg banyak. Ada jual electrical appliances, new & used clothes, souvenirs sesikit & second hand punya barang.





Waterlooplein Flea Market.








Disebabkan pagi sikit tu macam ada hujan renyai-renyai, maka terjadilah kejadian bad scarfs day. Tapi takpeee. Alang-alang dah ada dekat market, rembat lah satu scarf. Price : 5 Euros. Maka berlapis2 lah shawl yg dipakai. Lapisan pertama : yg ori. Lapisan kedua : yg baru. Maka jadilah fashionista kawan I yg sorang ni. Hikhik







Taraaaa. Fashionistaaaa. Hahah






Next, Anne Frank Huis. Tram line : 13, 14, 17 stop at Westermarkt. Actually tempat ni macam ada history dia sendiri. Tapi kitorang tak masuk, tengok dari luar je sebab line panjangggg sungguh padahal pagi lagi tuuuu.






Ni baru line yg muat masuk dalam camera ni. Hahah.





And actually at the same tram stop ada jugak few other interesting places to visit, contohnya Cheese Museum, Amsterdam Tulip Museum, Woonbootmuseum. So we took a strolled around, dengan relax tak berkejar sangat :)






Cheese Museum. Sangat exciteeeed.







Me, Apple & Kaka sangat excited. Kiera jadi photographer. Dedua Ain taktahan bau cheese lalu duduk luar. Kitorang yg dekat dalam ni rasa taknak keluar jeee dok free cheese tasting hahahhh






Cheeeeeseeee.







Banyak houseboat macam ni tepi tepi canal. Cuuuteeee














Style2 rumah dekat Amsterdam city.







Oh sebenarnya ni gambar pagi-pagi . Kot lah kot. Angin kuat sangaaaat.






Singgah kedai fuuuulll with coffee beans. Coffee lover macam Kiera memang excited lah :D
















And chocolate lover macam I pun boleh lah share excitedness bila ada Mocca Chocolate beans :D





Later that evening, again we took tram to Rijksmuseum, Tram line 2 / 5. Stop : Rijksmuseum. Rijksmuseum's souvenirs shop ada jual mood ring and we girls excited. 3.50 Euros each :) The colour change according to blood flow kata kawankawan kite.







In front of Rijksmuseum.








Ice skate ring in front of Iamsterdam's.









On our way back to hotel, near the tram stop. First time tengok street dance. Hahah noob kan we alls.








Oh btw, this is our hotel's entrance :)






And then kami balik hotel, siap2, solat, rehat semua & wifi-inggg. 




Later that night, we have our first descent dinner. Hahah. Alhamdulillah we found an Indonesian Cuisine Restaurant with a tip top service & food :D Macam biasa makan yg sharing2, 2 sets for 5 person. Lagi sorang teringin bakso & nasi goreng hihih. Oh btw nama restaurant tu : Pelangi Restaurant. Workers dia boleh cakap Indonesian / Malay language quite well :)














Night at Amsterdam.





Well our Day 2 at Amsterdam was quite relaxing & fun. Amsterdam itself sangat pretty. With the picture of cyclist & bicycle here and there, canals, not so busy city, sesuai lah untuk tourist yg nak relaxing trip :)




Sorry salah penggunaan bahasa, Grammatical error, mixed language here and there or typos hehe. InsyaAllah till then, Assalamualaikum :)