Bismillahirrahmanirrahim.
Susulan daripada post yg lepas ; Winterbreak post challenge . Ha , harini kite nak update Day 1 punya :D
Jeng jeng jeng.
Resipi Red Velvet Kek versi perantauan.
Kenapa nama dia macam tu? Sebab :
1- Kite dekat perantauan.
2- Kite guna concept find & grab je barang dekat dapur & groceries shop.
3- Kite takde lah pandai sangat baking, tp sebab rasa nak makan punya pasal..... Ha ha ha.
Btw, ni bukan first time tau kite buat red velvet. First time dulu, rasanya macam lori gula jatuh dalam kek. Haha. Second time, better but tak berapa nak lembut sangat. Third time, Alhamdulillah kena lah dengan selera. Kekekeke.
So anyway, kite nak share resipi red velvet yg kite guna :D Sebenarnya original recipe dapat daripada kakak senior (Thanks kak!) cuma diolah sikit ikut keselesaan hihihi.
Anyway, let's get started.
Bahan-bahan yg kite guna.
Red Velvet
- 2 1/2 cups all purpose flour
- 1 4/5 cups gula -Kite blend bagi halus-
- 2 tbs cocoa powder
- 1 tsp garam
- 1 tsp baking powder
- 2 biji telur
- 1 1/2 cup melted butter
- 1 cup buttermilk
- 2 tsp vanilla
- 2 tsp cuka
- 2 penutup red colouring
Ha, apa tu buttermilk? Kite pun taktahu apa sebenarnya haha. Kite prepared it manually. macammana?
1 tbs cuka/lemon juice combine dengan 1 cup of milk. Stand for 5 minutes.
Cream Cheese Frosting
- 1 1/4 of cream cheese
- 1/2 cup melted butter
- 1 tsp vanilla
- 2 tbs whiping cream
- 1 cup sugar - kite blend sebab nak bagi halus hehe -
Cara-cara :
1. Untuk Red Velvet cake, Sediakan 3 biji mangkuk. 2 mangkuk besar 1 mangkuk kecik. Disebabkan kite takde mixer, kite pun mengerah tenaga mixed guna chop stick. Haha.
2. Mangkuk besar yg pertama, gabungkan tepung + gula yg dah diblend halus + cocoa powder + baking powder + baking powder. Gaul.
3. Mangkuk besar yg kedua, gabungkan telur yg dah dikacau + melted butter + vanilla + vinegar + pewarna merah.
4. Slowly gabungkan nombor 2 dalam nombor 3 selang seli dengan buttermilk. Kacau hingga sebati.
5. Sementara tu panaskan oven dalam 10 minit.
6. Masukkan acuan tu dalam oven dan bake for 35-40 minutes - 180 degree celcius.
7. Untuk cream cheese frosting, memula kite guna blender , tp sebab macam payah nak cuci etc. kite pun guna tenaga manually. Haha. Gabung semua bahan, sebenarnya takguna susu tp sebab nak jimat bahan & nak senang kacau, kite pun guna haha. Ada lah jugak orang tanya "Guna susu pekat ke?" xD Tapi rasa still cream cheese lah. Hehe.
8. Bila cake dah siap bake, sapu cream cheese. Crumbles cake taburkan atas cake tu. Dan siapppp.
Selamat mencuba! Assalamualaikum :)