Review Photobook Malaysia!

Bismillahirrahmanirrahim.


Okay, to those who know me on instagram, sure you guys know that there were multiple times I've posted regarding this Photobook Malaysia thingy right. This is because I reallllyyyyy doooooo likeeeeee the productssss (Hope this will emphasize enough LOL). I think I've purchased voucher from Photobook Malaysia for about 17 times, whoaaa shouldn't i get loyal customer membership or something! Hahaha. 



Part of my purchases, including the photo in those albums. Hahah I have bad experience with photo that securely been kept in a machine called laptop and suddeny need to be format and suddenly pofffttt takde back up. Hahaha.....


There were several times people asked me on how to purchase and use it etc etc. So i hope this post will be a little help. It's quite complicated at first but later on, it will be easier, insyaAllah.


Okay, so let's start.


 First of all, do click this link for the website : Photobook Malaysia .



This will be on how the main page look like.


You may click any columns to see the service provided. There are things like photobook of course, photoprint, canvas, metal print, note book, greeting card, coaster and lots more. 


But as for me personally, i like to see what's on promotion! (On top right side of the page - bold red colour one)



How the promotion page will look like.


Sometime the promotion was like perghh.... Walaupun product yg sama ada promotion tp kadang-kadang lain sesi promotion, lain price! Recently, their 10th year anniversary i think, the prices were soooo tempting.



You need to sign up first if you wanna proceed with the process like 'my vouchers' etc.


Andaikata ada products yg chuolls berminat dan nak purchase, chuolls boleh click on respected items, contoh yg berminat ialah 11" x 11" square imagewrap hardcover promotion price RM 102 :

1. Click dekat item tu.
2. Baca desription semua, berminat dan nak proceed, pilih jenis binding nak kalau ada choice. Ataupun berapa banyak page nak, biasanya both lain prices dan pages.
3. Kalau nak berfikir dulu jadi nak beli ke tak, boleh. Check "limited time only!" untuk tengok promotion berapa lama lagi.
4. In case jadi nak beli, click buy now.
5. Akan keluar page "Your purchase". Okay check balik betul ke item tu awak nak beli.
6. Dekat bawah page yg sama, method of payment provided. Personally saya suka guna paypal. Selain tu ada jugak credit card / debit card / internet banking / maybank2u .
7. Go on with the process, sampai lah kena tunggu sekejap untuk dapat email voucher yg awak beli. Voucher ni concept dia prepaid tau. Beli dulu, guna kemudian. Gituuu.


Contoh email voucher


8. Voucher tu boleh simpan dan perap sampaaaaai lah awak nak guna bila, tapi jangan upload project lebih expired date! (Expired date ni ada di inform dekat email voucher tu). 



Untuk memudahkan proses edit dan upload gambar ke server, sila click "start here" dekat photobook designer, downloadable software.



Ni rupa software bila dah di download!


Untuk start project photobook . photoprint etc chuolls, sila click "create a new project". Tapi kalau nak open project yg dah start buat, sila click "open an existing project".



Bila dah click "Create a new project" , ada choices macam ni. Pilih product yg awak purchase.



Ni contoh yg akan keluar kalau awak pilih photobook. Dan proceed ikut steps seterusnya okay :D



Ni contoh yg akan keluar kalau awak click "Open an existing project"



Ni contoh new project sebelum masuk gambar dan edit gambar :D


1. Contoh untuk masukkan gambar, boleh click button ' + ' dekat atas kiri page, click ' computer ' dan pilih sama ada ' Add individual picture files ' atau ' Add folder containing pictures '.
2. Discover how to use and edit them :D
3. Bila dah edit semua dan rasa ready to cuci, click icon cart yg colour hijau dekat bahagian kanan page tu.



Follow the steps cam biasa


4. Browser anda akan terbuka dengan sendirinya untuk masukkan voucher code dan settle kan the rest of payment which is postage fees, details macam address apa semua tu, follow the next step okay.
5. Bila payment semua dah settle, back to software. Dia akan macam loading sikit sekejap, sampai keluar satu windows yg ada 3 choises , taksure exact terms dia apa tapi lebih kurang upload through browser (kiri sekali) , speed test dengan apetah satu lagi. Click yg kiri sekali tuuu.
6. Project anda sedang diupload.
7. Dannnnn, siap! Anda akan dapat email upload confirmation daripada pihak Photobook Malaysia beserta Order number - which is important for track order.



Macam ini!


Pihak photobook akan hantar email bila parcel dah di post out!



Email shipping confirmation :D


Durasi order saya siap berbeza ikut products, tapi mostly within a week working days after upload project and payment tuuu.


Bila dah sampai, inside of the parcel will look like this (depends on the items) :



The album will be secured with box (according to the size of the products) and covered by string (not in photo)



Contoh photobook yg dah siap! Ni : 11 x 8.5 Medium Landscape Debossed Lay Flat.
Cover : Leather : Ebony
Page count : 22
Paper type : 280gsm E Photo Lustre

I really love the material from the cover to the paper type!



Ni Flat Lay. Opening angle dia about 180 degrees (or more). Kalau standard binding macam binding biasa untuk majalah, novel, buku teks cenggitu.



Oh and usually with every purchase ada discount voucherrrr!


Okay i think that's all for this review! Oh and this review is based on my statisfaction of the products not paid review or anything okayyy. And as I've said it before, sebab ada beberapa orang tanya macam mana nak guna etc etc, sooo I hope this will be a little bit of help lah kan.


Any inquiries cam biasa, boleh tanya through my email (address ada dekat side bar sebelah ni) or comment below, or dm my instagram , or my Askfm : MujahidahAsri okayyy. That's all, Thank youuuu!




Assalamualaikum :)

Short Gateaway to Cameron Highland!

Bismillahirrahmanirrahim.


So we had planned this (almost 2 days 1 night) short gateaway for months. Tapi sebelum plan, jangan lupa consider musim apa waktu tu & tengok weather forecast tau. Alhamdulillah sepanjang trip kitorang hujan sikit je tu pun haluuus despite of weather forecast expect lain. Powernya kuasa du'a dkt Allah kan, SubhanAllah :)


Anyway, sebelum kite tulis itineraries, just to let you know that Cameron Highland ni (as far as I concern) ada 3 exits tau :

1. Tapah.
2. Simpang Pulai.
3. Gua Musang.

So, jangan lupa plan well exit mana yg nearest and economically suit you best.



Handwritten route map by Iman


Macam saya, my journey started from Kuala Terengganu - Kuantan naik bas , sleepover for a night. Pastu naik kereta dengan husband drive ke KL pastu baru gerak ke Cameron Highland through Tapah exit. To simplify :

Kuala Terengganu - Kuantan - Kuala Lumpur - Cameron Highland - Kuala Terengganu


27 Nov 2015

# Kuala Terengganu - Kuantan 



Thanks Syu hantar ke Terminal dan jd photographer tetibe!


By bus, the journey took around 4-5 hours. Kite naik Sani Express. Memang selesa Alhamdulillah (Tapi sejukkk. Nasib baik bawak jacket).


Price : RM 18.++


Sampai Kuantan baru carik accommodation (not recommended last minute book to avoid full house). Untuk penjimatan masa, kitorang check availability through website dulu. Kalau ada disediakan phone number, call terus tanya ada room available ke tak. We stayed at Areena Batik Boutique Hotel. Quite comfortable, cantik & affordable :)


28 Nov 2015

# Kuantan - Kuala Lumpur - Cameron Highland


Ke Kuala Lumpur via LPT highway untuk pick up geng Cameron Trip ni dekat UIA Gombak. Gerak ke KL around 7.30 am, sampai around 9.30 - 10 am macam tu dan terus start our journey, lalu highway PLUS. Kitorang guna apps waze untuk alternative route (elak jalan sesak). Perjalanan dari KL - Cameron dalam 3-4 jam macam tu.



Rombongan #bdtmstryandgirls


1. Around 1.30 - 2.00 pm macam tu sampai ke Ringlet. First visit kitorang ialah..... taraaaaaa!



Ladang Teh Boh, Ringlet!


Entrance Fee : Free of charge.



Untuk nampak view, kena panjaaaat tangga tinggi okay!



Menuju puncak gemilang cahaya



But it worth the view! Siap boleh drama Ladang Teh, I'm in Love lagi, ewah


Memang cantik & tenangggg je kat sini. Tapi memula nak masuk tu macam nervous jugaklah, "weh betul ke jalan ni?" sebab dia macam sempit sikit dan jauhhhh ke dalam around 6 km lepas masuk simpang yg tunjuk signboard Ladang Teh Boh ni. Akan ada start satu kawasan ni kena start bunyikan hon waktu lalu sharp corner untuk bgtahu kenderaan lawan arus "yuhuu we are hereee" cenggitu.



My favourite photographer



When the man try to do "Pose Hipster satu!"



My childhood friend since sekolah rendah, sekolah menengah and foundation.


Alternatif ladang teh yg lain yg boleh di visit are Bharat Tea Plantation (yg ni rasanya kitorang nampak macam kat tepi jalan je, takyah masuk2 ke dalam sangat) dan Ladang Teh Boh satu lagi dekat Brinchang kot kalau taksilap.



My favourite kind of pose and a picture with my favourite person.


Oh btw, untuk persediaan especially co-driver (sebab kena teman driver drive), jangan lupa bawak minyak angin atau ubat mabuk jalan untuk mereka yg ada car sickness sebab jalan dia banyak sangat pusing-pusing. Tak pun tidur je la kan. Cuma cam tak feel naik bukit & tengok view sepanjang jalan lah kan :D Ahaaa dinasihatkan jugak jangan makan banyak sangat sebelum naik bukit, elak loya.



Another episode of Ladang Teh, I'm in Love lagi :P


2. Around 3.30 - 4 pm macam tu perut dah berkeroncong. Kite Brunch dulu! Naik sikit ke Tanah Rata, banyak kedai2 makanan Melayu ada. KFC pun ada, Marry Brown pun ada. ATM pun banyak. Kitorang order Ketiau Goreng Basah, Nasi Goreng Cina, Nasi Goreng Kampung, Nasi Goreng lauk daging masak merah dan  Nasi Ayam. Nak ceritanya, ada masakan panas lah kat sini. Sedap jugakkk.


3. Lepas makan, kitorang check in guesthouse yg beberapa ratus meter je daripada tempat makan! Solat-solat rehat sekejap around 15-20 mins.



Father's Guesthouse, Tanah Rata! Credit pic to Google :)


Guesthouse ni best sebab parking easy to access lah jugak. Staffs dia pun baik-baik. Towels, soap, iron (shared) provided. Dekat Groundfloor banyak tempat lepak-lepak. Tapi makanan dia Non-Halal food, so kitorang cari makan dekat luar lah kan (Totally not a problem sebab banyak kedai!). Ada jenis bilik yg bathroom in room or shared bathroom. 10 pm - 8 am is slow down the voice or noise aka quiet zone untuk respect other guest comfortability and privacy.


4. Around 4.30 pm kitorang ke Big Red Strawberry Farm. Jangan lupa buat research opening hour tempat yg korang nak pergi tau! Kat Big Red Strawberry Farm ni macam-macam ada. Bawah sikit daripada farm ni ada cactus farm. Dekat farm ni ada varieties of saladddd (Geram because it looks so greeeeeeeeeenish green!) and flowers! And ada makanan hipster cenggini! :



Taraaaa!


Entrance fee : Free of charge.
Food Price ; Accordingly :)


As for me and husband kitorang beli Sundae. Layers of Whiping Cream, Vanilla Ice Cream and Strawberry. Share. Nak romantik kan hahaha (padahal kenyang!) (tu pun husband tolong habiskan!)



I'm holding the sundae while posing with this strawberry!



This coral salad really grab my attention!



Love!


5. Around 5.30 pm kitorang bergerak ke Lavender Farm. Jangan lupa google dekat mana eh sebab kitorang guna waze & google map macam tak jumpa. Manual map jugak jumpa. It's a lil bit far from our place (menuju ke Simpang Pulai exit). Kitorang sampai-sampai nak dekat 10-15 mins for closing time, dah nak senja dah waktu tuuu. Entrance fee : RM 6.



Take a photo while the lighting is still okay!


On our way back to Tanah Rata, traffic memang bessst. Jauhnya jammmmmm..... Taktahu stuck berapa lama dalam jam hahaha. Sejam ke eh. Ada pengalaman kawan husband, stuck dalam jam around 2 hours x,D



Lavender!


6. Anyway after kegigihan stuck dalam jam (Tak bagi husband potong kereta lain sebab cam takci orang lane depan tu tunggu lama kot. Dan sebab scary sikit tp orang lain cam okay je hahaha), kitorang pergi ke Pasar Malam Brinchang yg famous tu!



No photo at Pasar Malam, just a photo of me at Ladang Teh. Photo by my favourite photographer!


Brought some souvenirs untuk adik-adik. And ketiau goreng for my dinner. And some snacks isi perut kosong. And.... dapat 3 bouquet of roses from husband...... (plus 3 kuntum bunga apa tah free gift daripada penjual)......... I think this is my first time getting flowers from my husband in 5 years since we met sebab sebelum ni tak rasa pun nak bunga sangat. Hahaha sebab lagi rasa nak makanan. Tapi sebab dekat Cameron kan. Tetibe rasa tempting tengok bunga. Thank you babee!



The next day i managed to selfie with the flowers. Red, Pink and White Roses. I know the colour have specific meaning, but when it was given from someone we love, with love, I just wanna interpret all colours hold the meaning of love! xoxo


Balik daripada Pasar Malam, Iman, Marwan dan Naim borong strawberry, tp rupa-rupanya dalam 5 orang tu, saya sorang je beli dinner! So, on the way back to Guesthouse, we stopped by Marry Brown to take away dinners for them (and my babe). Makan dekat Guesthouse, meja makan depan bilik kitorang and shared some stories dalam low voice sebab passed quite zone (10pm ++) tu pun bising jugak sikit senanye.


29 Nov 2015

# Tanah Rata & Brinchang
# Cameron Highland - Kuala Terengganu




Morning Coffee for the men.


Our morning routine, morning coffee and some morning photos for the men while the women.... sharing quick make up tips and selfie!



Me and Iman!


Sebab kekangan masa, so kitorang just tukar2 idea quick make up tips je. For me, what I'm using were (step by step) :


1. Beauty shot face blur from Etude house as the primer.
2. BB Cream Etude House.
3. Nyx Colour Corrector.
4. Nars Creamy Concealer.
5. Etude House Stick Concealer.
6. Make up Forever Loose Powder.
7. Beautytool Brow Guide from Etude House.
8. Brow and Eye Shadow from naked Pallette.
9. Eye shadow from Maybelline.
10. Pencil eyeliner from Etude House.
11. Etude House Blusher.
12. Etude House Stick Concealer again,
13. Maybelline baby lips candy wow in orange.
14. Nyx Lip cream in Amsterdam.
15. Make up Forever Loose Powder again.
16. Etude House Golden Ratio - i used it as highlighter.
17. Etude House Face Conditioning Fixer.

Personally, for casual use, i like to use them in small or moderate amount. Majority of the techniques, I learned them from Youtube! Hahaha. Good lighting and angle play an important role too :P




Disebabkan dah kena call "cepat nak pergi mardi pulak niii" (Kejar masa sebab dorang dah beli ticket bas pukul 11 am), kitorang check out and took some commemorative photos!




Dalam pukul 9 lebih macam tu, kitorang bergerak ke Mardi!




Entrance Fees for adult : RM 3 (Uni student card takleh guna untuk student price tau, Student price untuk kanak-kanak sekolah dan ke bawah je rasanya)






Dekat Mardi ni, macam-macam ada. Bunga-bunga, pokok epal & pear & tomatoes (tapi dalam pagar). strawberries dan macam-macam lagi. Ada jugak gerai-gerai jual makanan!








Around 10.30 am kitorang bergerak ke tempat perhentian bas, as my husband  and I are going to Kuala Terengganu and Kuantan and Iman, Marwan and Naim are going to Kuala Lumpur, so we decided to use different type of transportation.



Thank you korang!


Untuk ke Kuala Terengganu dari Cameron, my husband and I used exit to Gua Musang, lalu Kuala Berang. Perjalanan ambil masa dalam 5 jam lebih macam tu.


All and all, it was a great journey walaupun dalam masa yg singkat. Selamat merancang perjalanan anda kepada sesiapa yg nak melancong ke Cameron Highland! Harap yg ni sikit sebanyak membantu! Till then take care!


Assalamualaikum.



Cameron Highland with love, 2015.