Few tips to buy women pants

Bismillahirrahmanirrahim.


Harini kte nak cakap pasal women pants. Pants are one of the pieces of clothing which may be hard for women to pick --- macam saya, lagi-lagi jeans. Seriously susah sangat nak cari seluar yg berkenan, lagi2 jeans or seluar untuk jalan-jalan. End up, kalau ada 2-3 seluar yg berkenan, memang pakai lama laaa.


So, I've got this article about few tips for buying women pants. Let's cekidaut!


There are a few factors that need to be considered and finding the perfect women pants will be overwhelming for some ( Yeap me me! ). For the ladies who have no idea on how to buy the perfect pair of pants to add in their closet at home, here are a few tips that you could follow :D


The first tip is to take into the mind the length of the women pants you prefer. It does not matter whether you want a long flare one, a straight cut, skinny fit or a shorter length (Tapi style yg macam ni pakai dekat rumah je okay hehe) ; you have to set a length which suits your own style as well as height. For example, petite ladies will be drowning in a pair of pants which is too long. You do not want to feel frustrated when you are wearing an uncomfortable pair of women pants.




Other than that, women should always know the style of pants that fits your body figure right. There are many pant styles to choose ranging from boot cut, tapered, skinny fit, straight cut and more. Each style has its own take to it and you should discover which style fits your body shape best.




Another tip is to check the fabric of the pants you have your eye on. Do you prefer a breathable effect such as cotton or cotton polyester, thin fabrics like satin or something sturdier like denim jeans? (Denim jeansss!) For example, if you aim to hide areas you are not proud like your thighs, stay away from thin fabrics. Jeans have always been the favourite pick as it has that versatile element for women to mix match with any tops. Wear it with a basic tee, blouse, shirts, hoodies or sweaters and you will still look stunning.


Okayyyy. So untuk orang yg selalu "hmmm nak carik seluar tapi taktahu mana yg seswai!" kat atas ni mungkin boleh jadi few tips untuk weolls okay! Sebab kadang-kadang pergi je bahagian seluar tp tak minat, minat tp macam tak sesuai pulak, alih-alih takbeli pape. Krik sangat. Yang penting, beli seluar untuk tutup aurat kan, didampingi dengan keselesaan pakai seluar tu dan confident. Fashion tu bonus! Kekeke.


Seluar yg best sehingga rasa macam jalan di taman bunga. Walaupun memang realitynya jalan dikelilingi bunga #HambarHakHak




Okay sampai sini je dulu, Till then! Assalamualaikum :D

Itineries ll Cairo - Zagazig - Hurghada - Cairo ll 2015

Bismillahirrahmanirrahim.


Sorry, lupa nak bajet satu-satu our budget sepanjang trip ni. Hehe. But pretty much maybe lah boleh bagi pencerahan 0.00000001% kot untuk sesape yg nak jalan-jalan uruskan sendiri area Egypt ni lagi-lagi student yg noob macam saya ni --- sebab saya pun tanya orang nak gi Hurghada ni haha!



19 Aug 2015 (Kul - Cai)

Flight from Kuala Lumpur to Cairo. Naik EgyptAir. Transit sekejap dekat Bangkok around 1 hour. 




Berhenti tangkap gambar jap tetengah cakap telefon




Aktiviti ketika transit


20 Aug 2015 (Cai - Zag)

Alhamdulillah sampai!




View around Cairo Airport - Zagazig




Spot the signboard.




Sarapan pagi by yours truly , housemate! Thank youuuuu


 21 Aug 2015 - 26 Aug 2015 (Jalan-jalan Zagazig!)

Okay.... honestly biasa orang tanya Zagazig ni apa yg best, kite biasa jawab makanan je. Macam tempat kite taktahu nak suggest apa. University lah kooooot. Tp sebenarnya kena duduk lelama dekat Zagazig ni baru rasa best. Tenang je (kalau bukan peak hour) sebab mcm kampung-kampung kan. Tu yg home sweet home tu.



Kat bawah ni contoh-contoh makanan yg telah dicernakan dalam perut Syed Muadz sepanjang dekat Zagazig ni eh.




Bring Muadz to the kedai pizza yg I suka! Sedap kayyy --- Pizza BBQ




Ice Mocha mantopss dekat Rashedy!
(Next2 day bawak lagi minum Jus Mangga pekat size besar)




Airtangan yours truly for breakfast ohok ohok. Sebab I suka Tomato Egypt, so kena bagi Muadz rasa jugak!




Belikan air tebu fresh untuk Muadz. Walaupun kite taksuka pun air tebu tp ada orang cakap sedap. Sooo.




LE 2 rasanyaaa. Approximately RM 1.
(Ke LE 1 - 1.50 entah hehe sorry)




Kribbbbb.




Nasi Mandy lauk Ayam (kot), memula nak beli daging but Muadz prefer Ayam, so Ayam it is!




Fathirah Syukulatah. Nyumm nyummm --- Pizza Iskandariah


Dan beberapa makanan lain lagi yg entah mana tah gambar. Taksempat tangkap kot. Atau takcarik. Hehe. Anyway done about makanan! Nexttt, activity!




Aktiviti : teman kite gi exam. Hehehe




And one day one night dating dengan kawan baik Muadz; gi main futsal , tengok bola , minum air laici dan sebagainya.



26 Aug 2015 ( Trip to Hurghadaaa)


Daripada Zagazig ke Hurghada perjalanan lebih kurang 8 jam kayyzz. Tp ada stop dekat r&r best sebab ada jual pizza, mozarella stick, sandwiches dan pelbagai makanan lagi. Tapi berhenti rehatnya dalam 20-30 mins je. So take away. Oh ada jugak convenience store tp dinasihatkan bawak cikedis-cikedis , chewing gum , air kotak sendiri sesiap okay.


Memula kengkonon ingatkan konsep macam tramco Zagazig-Cairo je (takyah beli tiket, walk in). Rupa-rupanya kena beli tiket! Hahaha nasib baik ada kawan bagitahuuu. Plan kitorang nak naik bas 26hb tgh malam. So sampai molekla dalam pagi 27hb mcm tuu. Tapi........ takde bas tengah malam pulak. So, kena tukar plan sebab hotel dah book apa semua.


Kitorang pergi stesen bas dalam 2.00 pm macam tu (Tak habis packing, takhabis kemas homestay lagii) , the early and later bus is at 3.30 pm. So kitorang buat decision dalam 2 lebih macam tu, beli jugak ticket 3.30 pm, rushingggg balik rumah sewa & homestay naik taxi melalui traffic banyak kereta tengah hari, hahaha. Habis packing apa semua dalam pukul 3 (nasib baik dah packing sesikit malam tu!) gerak balik pergi stesen bas ni. Oh btw, untuk naik bas ni dekat zagazig, just cakap dekat pakcik taxi tu "Otobis MCV , safir ila Hurghada" or "Otobis MCV , safir ila Ghurdufah"



Ticket : LE 90/95 per pax (Taksure berapa hahaha sorry! Tapi around tu price dia)



Alhamdulillah, berjaya naik bas on time siap Muadz boleh gi kedai runcit lagi!



Oh btw, kitorang book hotel untuk 27hb malam je tau. Tp sebab ada change of plan ni, kitorang kena la book satu malam lagi. Tp takboleh nak book dekat website tu sebab on the same day... So, sementara dalam taxi, kite call agent dekat Hurghada tu, minta tolong dia book kan hotel on the spot. Bagitahu bajet apa semua, and yeayy dapat hotel best and ada discount LE 50!




Student's holiday breakfast : Instant soup and 3 in 1 Milo! Siap ada kabinet pinggan mangkuk lagi kayy hotel ni.




Keluar bilik nampak swimming pool!



27 Aug 2015 ( Hurghada -- Safari & Marina Bay )


Around pukul 11 macam tu, agent ambil kitorang dari hotel first ke hotel ori yg kitorang book tu.




Check in. Bayar during check in. Nasib baik ada machine money changer & atm dalam hotel niii.




Very nice hotel. Banyak swimming pool dia. View from our room. Hotel ni best sebab banyak aktiviti, rasa mcm dekat residential area yg banyak aktiviti weekend2. Hahaha



Around 1 pm macam tu, van pergi Safari datang. (Skip the ontheway pergi safari part). Sampai safari, kitorang diberi taklimat. Group kitorang ialah group yg ambil package 5 jam --- Quad bike, Perkampungan Badawi, tunggang unta, BBQ and arabian night show.




There my bae dah pakai kain dekat kepala tu. Staff yg pakaikan. Kitorang beli kain tu before pergi safari-- Beli kat kedai dkt dengan hotel. Ada 2 jenis kualiti kain. Murah sikit dan mahal sikit. Range 10-25 genih macam tu per pcs.




On the quad bike. Ambil package 2 orang per bike. Perjalanan jauh lah jugak, around 25km pergi 25km balik. Ride on padang pasir kan ada part bumpy-bumpy dan kadang-kadang view padang pasir je, betul la tu decision kitorang naik 2 persons per bike. Takde la bosan sangat dan boleh tukar2 driver! (Walaupun sebenarnya kite bawak less than 5 minutes terakhir je. Hahaha! #Clingy)




Obviously action je lebih sebab metre Okm tuuu.




Part of the dessert view




Ada jugak package yg naik jeep.




Sampai perkampungan badawi, dapat teh sedapppppp. Muadz siap asked for 2nd cup lagi hahaha!







Jangan tanya nama bukit batu ni apa. Taktahu.




Unta comel macam senyum je kan!




Hello Unta. ( Waktu nak turun tu nervousnya... Rasa macam waktu roller coaster tengah part turun untuk beberapa saat. Hahaha )




On our way back, dapat ride atas jalan tar! Laju sikit and less bumpy road!




Sementara tunggu BBQ, pergi tengok mini zoo binatang padang pasir. And there's me acah-acah berani je tu.




Cantiknyaaa tempat makan.




Makan dengan group (Dalam gambar ni part of je).




Makanan! Sedapnya bbq!



Lepas makan ada persembahan.








Salah satu persembahan Arabian Night :) Duduk berjiran dengan tourist dari negara lain. Walaupun cakap berlainan bahasa, but it's nice to know them :D



Sebelah malam, pergi Marina Bay Hurghada. Sebenarnya nice view dekat sini nak jalan-jalan ambil angin or lepak-lepak (Tapi kitorang tak lepak sangat pun cafe sebab macam taktahu ingredients dia apa sebab tempat tourist mcm ni kan, and... bajet! Hahaha) tp biasalah kamera orang tak pro malam-malam ni hahaha.








Banyak kapal!





Pemandangan tempat kafe banyak-banyak








Tapi sebab lapar, keluar jugak lah carik seafood restaurant area-area ni, sebab holiday area pantai kan, so kite carik seafood! Jumpa satu restaurant, lupa nama restaurant tu apa sebab menunggu dalam kelaparan ke eh hahaha. Order spagethi seafood, sedapppp. (Price less than LE 20 rasanya).



Pastu balik hotel.




Muadz dah semipro belanja dekat kedai runcit / minimarket kat Egypt! Syabas betteyyyy




Stroll around the hotel's ground. Cantiknya memalam. Siang-siang pun cantik. Eh




Take away spagethi seafood sedap, dinner depan TV! Even Muadz pun cakap sedap -- seafood dia rasa lain. Rasa macam fresh sikit. Hehe. Muadz cakap rasa dia macam kari. Kite pulak rasa macam masak lemak. Pun boleh.



28 Aug 2015 ( Hurghada - Red Sea Beach's strolling and Cairo )





Ada orang excited.




Sebab orang tu suka tangkap gambar daripada masuk gambar. Sooo.




Bestnya!










Sebenarnya macam gayat sikit.








Pakai sunblock tapi lepak-lepak bawah payung and celup kaki hahaha.
But it worth the view. Subhanallah, cantiknya.




I really like Muadz's gambar. Your number 1 fan! In everything.




Typical picture 01. Hahaha




Typical picture 02. Hehehe




Jangan lupa check hotel tu package sekali dengan breakfast ke tak, okayyy.




And here we are, in front of the hotel! Thank you for the hospitality :D



Sehari sebelum, kitorang minta tolong agent belikan tiket bas untuk ke Cairo. Kitorang ambil bas Gobus. Taksilap dia ada 2 perhentian, tahrir and madinah nasr. Kitorang turun dekat madinah nasr pastu abang Muadz & keluarga tolong pick up. Thank you!


Ticket price : 95 LE per person.



Btw, sebenarnya Hurghada ni famous for its deep water activity macam diving , seascope , submarine -- untuk tengok deep water living things. Agent yg saya guna perkhidmatan dia ni ada jugak buat pakej untuk aktiviti-aktiviti macam tu (ayat apa ni haha.....) . Tapi I decide untuk ambil aktiviti Safari je. Pastu stroll around beach je sebab kekangan masa. Siapa nak number whatsapp dia boleh contact saya eh. Kawan yg recommend dekat saya sebab dia kata agent ni biasa dengan student Malaysia and yeap he speak good in English and yeap good service.



Thanks Hurghada for the memories!








Dekat R&R.



28 Aug 2015 ( Jalan-jalan Cairo )



Dekat Cairo, relaxing trip sikit. Mana taknya, dapat full hospitality daripada abang muadz & keluargaaaaa. Terharu. Hekhek. Sampai-sampai je malam tu bawak pusing beberapa tempat dekat Cairo pastu bawak makan makanan nusantara. Apa ek nama kedai tu lupaaaa (Padahal bukan first time pergi situ).



Antara highlight of the day is....




Khunafa' Bigibnah. Sebelum ni I biasa makan Khunafa' je. Sebagai penggemar cheese, ini sangat sedap kayyyyy. Dia macam contrast dengan rasa manis Khunafa' ni. Tp still takboleh habiskan semua in 1 night. Lol





My husband suka shawarma dia. Takhabis-habis puji. Hahaha 




Jus Mangga pekat my favorite! And abah's favorite!




Kubu Sultan Salahuddin al-Ayubi.




Typical post tp tak bulleye. Hekhek :P Pyramid. Student price : LE 40.




Loncat sikit




Close up sikit




Drama ayat-ayat cinta ke? sikit


31 Aug 2015 ( Cairo International Airport )


Try not to make drama air mata dekat airport, he's helping much too. Thank you! Cuma buat samarinda telenovela lestary sinetron je. Lol.




Love.


I have a great time with you here (and wherever). Jangan serik datang kampung sementara kite lagi okayy! InsyaAllah panjang umur, murah rezeki datang lagi sini ehh. Datang dengan umi abah ummi walid ke kann :D



Any enquiries, sape yg friend dengan saya dekat instagram ke facebook ke twitter ke boleh lah tanya. Tak pun dekat comment below. Or malu, boleh tanya dekat email saya : mujaasri@gmail.com . Laju ke lambat ke reply sorry ek!



Doakan saya & kawan-kawan semua lulus exam dengan cemerlang , naik tahun sama-sama , grad sama-sama Amiiin. Thanks and thanks for reading! Till then. Assalamualaikum.


Ps. (Posted on 9 Sept 2015) Happy 1 month, 1 week, 1 day, and still counting insyaAllah sampai syurga, amiin #MuadzMujahidah.