Pengalaman clinical attachment's 2014 - Panjang jugak karangannya.

Bismillahirrahmanirrahim.


Alhamdulillah selesai round exam untuk Cardio, tu yg macam lega sikit tetibe nak update blog ni (Eh tetibe je berlakon nerd? Hahaha) K serius serius, sebenarnya dah lama nak update pasal attachment haritu, kengkonon macam share pengalaman kan. Pastu mcm biasalah adalah beberapa halangan berupa kekangan masa kengkonon busy, internet, idea dan mood nak mengupdate.


Mula mula dedulu kengkonon nak update pasal apa penyakit atau cases yg kite dapat observe tau, akan tetapi setelah lama kelamaan diri ini merasakan cases dan penyakit boleh dijumpai di manamana buku text mahupun encik Google dan lebih advance muka buku melalui rantaian share mengeshare.


Jadi post kalini lebih kepada emosi. Memang semua pembaca kena tahu apakah emosi saya ke macam mana? Bukan begitu bukan begitu. Emosi saya melalui pengalaman attachment tersebut. Ataupun more to apa yg saya dapat melaui attachment ni, bukan daripada segi pelajaran akademik tp pelajaran hidup ha gitu.


Sebelum tu, apa tu clinical attachments untuk student ni? Sebab bila saya cakap saya tengah buat attachments kebanyakannya akan macam "Oh apa tu?" , jadi jawapan cliche dan paling ringkas ialah "ala ala practical gitu" , BAS. (Eh bas ni bukan bas sekolah tau. Dalam Bahasa Arab Ammiyyah dia macam maksud 'sahaja'.)


Sebenarnya clinical attachments ni macam inisiatif student sendiri untuk pergi ke hospital by formal request, ataupun health care centre dengan surat sokongan daripada University. Saya taktahu pasal uni dari negara lain, tp benda ni macam biasa jugak diapply oleh student medic/ dentist/ pharmacy uni-uni dekat Egypt. Apa yg kitorang buat? Mostly kitorang observe cases dengan ikut Dr yg dah diassign untuk kite. Sesetengah bertuah kalau Dr ajar terus secara practical contoh buat IVI ataupun ambik darah dsb.


Cuti summer untuk 2014 ada lah dalam lebih kurang 3 bulan (kurang atau lebih). Sebulan pertama saya kerja part time - Research Assistant untuk Lecturer Law. Sebulan kedua - attachment dekat Kuantan. Nak dekat sebulan ketiga - attachment dekat Terengganu. Nampak je macam busy tp mcm takdelah sangat KOT. Sejarahnya, since saya habis SPM umi saya memang takbagi saya duduk rumah je kalau cuti lama. Kalau mcm ada minggu yg duduk rumah je, rasa taksenang duduk. Nak drive, malas, keluar duit lagi. Last2, hi TV. Tak produktif nya rasa! Tapi kalau tengah malas tu, tengok TV pun dah rasa Wah produktifnya harini!


1. COOL 2014.


COOL 2014 ni mcm summerbreak program anjuran PERUBATAN Mesir. Kat sini kitorang belajar macam mana nak ambek history taking, presentation cases, dsb. Ada satu hari tu dapat attach dekat Hospital Besar Tuanku Jaafar. Tapi takdelah pergi semua department. Macam saya, saya di assign (Padahal pilih) untuk pergi ke department Psychiatric. Dapat lah experience tengok Dr consult dan assist patient with Schizophrenia dan tengok2 around ward. So different from normal ward, esp tandas.


Lepas Dept Psychiatric, Dept Emergency pulak. Akak Dr. yg bawak kitorang jenjalan ni merupakan graduate Alex Uni. Selain Dr cerita pasal keadaan dekat Emergency macam mana, procedure, jadual kerja, Dr tu sempat pesan walau dari mana kite grad pun, jangan rasa inferior. Eh ayat ni macam dah dimodified tau. Grab the chance dan buat sehabis baik - perform dalam tugas & tanggungjawab kite. Eh memandai je buat points sendiri. Tp yg jangan rasa inferior tu betulla hahaha *Emoticon blushing




2. IIUM Specialist Centre & Ortho OT HSNZ, Kuantan.


I was sooo glad sebab walaupun jarang orang buat attachments dekat private health centre, tp banyak sangat ilmu yg Dr ajar dan akak2 nurse & workers pun sangat lah baik assist kite yg macam eh nak buat apa ni nak gi mana ni.


Specialists are soooooo kind. Bila takde patient, dia akan ajar one-to-one. Or in between patient, Dr akan elaborate pasal previous cases. Waktu tengah consult or exam patient, Dr akan panggil suruh tengok dekat2 kalau ada sign & symptoms yg special untuk cases tu. Cuma yelah, bila sorang2 je yg attach, probability untuk ditanya dan disoal sekian sekian tu agak tinggi. Nak diam pass soalan dkt kawan takboleh, sebab attach sengsorang. Mujur waktu first 3-4 years dekat Zagazig Uni, kitorang punya kurikulum sangat menekankan dekat theory & bila kena tanya tu plop plop plop lah keluar. Betul ke salah tu cerita yg ke doplohnam juta. Waktu tu lah.


Alhamdulillah, Dr yg supervised kite tu ajak kite masuk OT Room Ortho sama-sama dengan student 4th year UIA Kuantan. Dalam 2 minggu jugak lah kite mengfollow dorang.


Cara round UIA system dengan cara round dekat sini (Zagazig Uni) agak berbeza. Apa yg saya perhati, 4-5 orang students (small group) akan diassign kan kepada 1 specialist/prof. Sebelum specialist datang, students akan buat clerking / history taking dulu dekat specialist's tu punya cases' patient (Tak ingat old cases or new cases heeee). Pastu sebelum Dr tu mula consultation dengan patient, student akan present cases etc etc. I was soooo okay this is new experience. Sebab system berbeza kann.


OT pulak memang ada sikit kejutan budaya waktu first day. Satu, taktahu nak pergi mana buat apa. Dua, dah konfem bilik OT mana, salah masuk pintu. Sebab waktu 4th year dulu, ada masa senggang dan rajin, insyaAllah kitorang akan try masuk OT room dekat sini tau. Tapi takdelah procedure pintu mana pintu mana. Sebab ada satu pintu je.


Nak dijadikan cerita, waktu first day observe OT dekat Malaysia, salah masuk pintu. Pintu tu hanya untuk patient masuk je. Drs, Medical assistants, students etc kena masuk ikut pintu lain. Masuk-masuk terus kena sound agak kuat lah jugak suaranya, bukan oleh sorang tp dua orang. Nasib waktu tu hati kental ke tengah blur ke atau takde perasaan ke atau tengah open minded ke terima je tanpa berlaku drama lelehan air mata, kerana malu sebab agak ramai orang assist waktu tu. Krik sangat.


Yelah, semua benda ada first time. Kena bersedia untuk probability first time tu dengan pelbagai jenis probability. Jangan lah kena tegur sikit je, meleleh. Lelagi yg namanya wanita, yg pemes dengan hati tisu bak kata orang. Gituuuu.


Oh apa apa pun, i was sooo amazed and happy sebab specialist yg mcm captain dalam operation tu, sebelum start operation, baca doa dulu dengan team beliau. Beliau macam ajar dan tunjuk satu contoh yg baik bukan melalui mulut dan ucapan je, tp melalui perbuatan jugak, yg membawa msg : Dr ni sebagai perantara atau agent yg diberi ilham oleh Allah SWT je, tp resultnya, kesembuhannya oleh Allah SWT. Usaha , Doa , Tawakkal.


Alhamdulillah the rest of the day , insyaAllah went quiet smoothly. The UIA student's group were nothing but really helpful and friendly and takbuat rasa macam outsider! I am so thankful to them walaupun rasa menyusahkan, tp thank you jugak!





Poyo sikit di hari last attachment @ HSNZ's 2014. Oh tudung by ariffscottage! (Marketing ehem)





3. UNISZA Medical Centre.


Dekat UNISZA Medical Centre, i am more focus to common cases yg attended dekat Uni's medical centre. The commonest cases ialah diseases yg berkaitan dengan Upper Respiratory Tract Infection. Dan Alhamdulillah jgak, Dr was being sooo helpful. Tngok cara Dr exam, and Dr terangkan berkaitan cases etc. On my 2nd ke 3rd weeks tah, Dr ajar dan bagi perform macam mana nak buat Abdominal Examination (Percussion, Palpation etc.). Tapi macam dah tak ingat sangaaaaat sekarang sbb maybe tak selalu prektis kott :( InsyaAllah will do bila round abdomen nnt!


Bila takde cases, saya diberi peluang oleh Prof untuk buat research untuk publish paper. Seriously first time! Penat jugak rupanya buat research ni, lelagi dalam masa yg singkat en. Sama ada paper saya diterima untuk dipublish atau tak tu wallahua'lam, tp pengalaman tu yg penting en.





Oh, bagi yg macam nak tahu macam mana nak buat attachments, kalau macam procedure saya, saya buat formal letter dikepilkan sekali dengan surat sokongan daripada pihak university, dan alhamdulillah kebetulan both Profs yg supervise saya di Kuantan dan Terengganu mcm ada kaitan (Kerja & Umi hihiii - saya start dengan buat dekat private kan) . Tapi rasanya kalau buat attachments dekat General Hospital, procedurenya lebih kurang sama, tp surat2 tu dihantar kepada respective admins kot.


Alhamdulilah for everything. Thanks for reading. Salah silap harap dimaafkan. Till then insyaAllah, take care and Assalamualaikum!


DIY Engagement's - On budget Engagement preparation

Bismillahirrahmanirrahim.


Soooo. Harini kite nak discuss pasal DIY Engagement's preparation , untuk save budget - boleh save guna untuk benda lain kannn. Well actually, the one that i'd prepared for was not an extravagant one. Cukuplah as simple, sweet and paling penting proper di mata yg diraikan. 


Imean, memang yes kite nak simple, tp dalam simple tu mesti lah nak proper. My subjective taste & opinion. Pls dont argue if i like to eat Char Kuey Tiaw from Isnin till Jumaat while you must eat different kind of fried rice each day, gitu metaphorenya. However, some peoples define simple as just plain simple, simple. Okay okay, so maknanya post ni untuk bg idea dekat bakal2 yg nak buat simple tp proper gitu lah kot (?)


But actually reuse what abang / kakak punya better for budget or cut cost,  but hehehe i have my own idea of engagement's props gitchew (:P)


Anyway, let's do the checklist!


1. Kengkonon pelamin.
2. Make up.
3. Baju.
4. Cincin.
5. Hantaran.
6. Food.
7. Doorgift.


Okay, first of all, durasi masa untuk prepare all this things took about less than a month. Itu pun preparation dibuat dari jarak jauh. Venue dekat Gombak, orangnya dekat Terengganu, beli part of the things dekat Kuantan. So, maybe venue, orang dan beli barang dekat negeri yg sama akan mengambil masa yg lebih sikit kot insyaAllah jika mempunyai semangat dan usaha yg jitu, gitu.


Guests : Less than 100 - Families & closest friends.


Back to the main topic.


1. Kengkonon pelamin.


Twas actually not a pelamin as in pelamin, pelamin. But more to a proper place for the future bride and future in law sarung cincin gitu. Tema kengkonon konsep indoor garden.
  • Backdrop : Langsir ori rumah. Cost :RM 0. Cuma kena kemaskan sikit macam letak jarum peniti yg takde bulat tu kat tengah langsir supaya tak terbukak. Okay, so cost jarum yg sebenarnya nak guna beberapa batang tu je *beli je satu bekas terus boleh guna next time ke en dalam RM 2.30.
  • Pokok pelamin putih , sewa from @yourdiyprojectsupplies RM 40.
  • 2 carpets hijau yg boleh guna lama - letak dalam bilik dalam RM 80 each. So 2 for RM 160.
  • Bunga-bunga, just shopping je all the bungas daripada rumah sendiri. Daripada atas meja ke atas lantai ke. Cost : RM 0
  • Cushion : Kutip daripada atas sofa depan : RM 0
  • Bunga melingkar kat hantaran tu : Kutip daripada abang punya hiasan sempena kahwin dulu. Recycle gitu.
  • Sofa : Cilok daripada bilik umi hihi. Kerahan tenaga abang dan adik lelaki diperlukan untuk mengangkut : RM 0
  • Carpets : Kutip je daripada mana mana bahagian rumah yg mana colour code dia nak dekat masuk dengan theme : RM 0
  • Bunga dekat pokok : Guna lebihan bunga hiasan.
  • Hiasan dekat pokok pelamin : Tak ingat . Tapi dalam less than RM 20.

The rest, hygienation and susun atur memainkan peranan penting. Di sini, kerjasama antara family amatlah penting untuk tolong angkat2 barang ke, vacuum ke, lap cermin ke, sapu ke etc.


Total : RM 222.30 . Standard engagement's backdrop/pelamin berapa eh. RM 500 - 2000+ gitu kot.
So, dekat sini kite boleh jimat a lot of ringgit gitu.











2. Make up.


Oh oh oh. This is also DIY. For an amateur , really really amateur. I'm rarely put any powder on my face apatah lagi cream ke sunblock ke apa ke except waktu rajin dan ada mood which is quite jarang2. Tp sebab nak cut cost I pun try jela. Everything ada first time kan.


First and foremost, kena makesure brand dan colours yg uolls nak beli tu betul-betul kena dengan uolls. Takdelah pergi beli dua tiga kali pastu berlaku pembaziran sebab takguna . (For your adik mungkin lah tak membazir sebab biasalah kalau takdigunakan, adik adik yg guna kan. Standard lettuw hahaha)


Anyway, I'll just put the exact price for the brands that i use for these engagement's make up.



  • Etude House Precious mineral BB cream natural colour : RM 39.90 (Tengah promotion, normal price dalam RM 80-RM 100++ gitu) **
  • Etude House surprise stick concealer natural beige: RM 39.90
  • Etude House styling eye liner Brown colour : RM 13.90 **
  • Maybelline clear smooth bb silk poreless white cake powder nude beige : RM 24.50
  • Silkygirl skin perfect liquid concealer light : RM 19.90
  • Silkygirl blush hour honeywood : RM 22.90
  • IN2IT waterproof blush cw 10 virtue Malaysia : RM 22.90 **
  • IN2IT waterproof eye colour set EWE 05 suedes : RM 21.90 **
  • Maybelline diamond glow by eyestudio wine pink : RM 29.90
  • Silkygirl moisture balm lipcolour Apricot : RM 22.90
  • Elianto Mini Blusher Brush : RM 15
  • Elianto Mini slanted Blush : RM 12

** Dah beli lama dan dah banyak kali pakai. So takmasuk bajet haha.


Total : RM 187 . A bit pricey tp berbaloi sebab boleh pakai banyak kali , mana tahu nak melaram lagi ke kan. I really loves all the colours of all these make up stuffs. Macam berbaloi lah jugak.


Make up belajar daripada a lot of tutorial dekat Youtube , of course. Hahaa. Taktahu lah orang lain punya pandangan pasal the way i make up, tp i quite puas hati lah KOT. Nampak light & natural and cover part of the flaws mcm kesan jerawat ke , pores ke, dan Alhamdulillah taknampak shining sebab peluh or minyak.




Bolehlaaa for an amateur , Hahaaa




Oh yes, I do routine diet (Tapi takdelah strict sangat) few weeks before. Tapi strict dekat takmakan nasi & kurang sikit makan KOT jelah. Lost about 4 kilos cenggitu. Oh and guna Belvya, taktahulah ada perubahan ke tak. tp some peoples say yes alhamdulillah and some "cam biasa jeee" Hahahaa kkk.



3 & 4. Baju & cincin.


Baju tak ingat berapa RM , sebab beli few years back (Dalam setahun ke dua tahun gitu) hahaha. Minat, cakap kat umi, umi terus suggest beli. So mcm takterasa sangat lah masuk dalam bajet. Beli dekat one of the booth dalam AEON Big Wangsa Maju.


Cincin puuun tak ingat berapa RM, sebab beli setahun lepas jugak gitu. Hahaa so mcm takberapa rasa sangat bajet banyak sebab dah prepare beli awal awal. Beli dekat Marzs Jewels, Jusco Maluri.


Memang quite risky beli beberapa tahun awal, lagi2 taktahu tarikh bila, tp tulah hahaha. Everything ada pros and cons nya. Cons nya risau size bertukar. Pro nya motivasi untuk kekalkan size & supaya takterasa sangat bajet banyak pada masa yg sama. Hahaha  







5. DIY Barang hantaran.



I am in big dilemma. To DIY atau beli je yg dah siap.


Tapi bila fikir on budget, okay DIY! Just ambek sikit idea & ubah sikit2 ikut taste. Waktu ni lah nak guna skill Pendidikan Seni Visual sebagai matapelajaran tambahan SPM kan. Hahaha kaitan sangat.


Bila tambah tolak darab bahagi, hiasan , dulang and accessories untuk hantaran ni dalam RM 400 lebih. Jimat dalam RM 300 - RM 400 lebih jugakla. Quite a money jugak kaaaan. Boleh guna untuk beli benda lain kot!


Hiasan sincerely by me, and gubahan mcm mana nak letak barang hantaran & hiasan tambahan by my umi :D


Btw most all these beautiful stuffs are from Small Garden , Kuantan & part of them from Juwita, AEON Big Wangsa Maju & kedai apa ye lupa nama sebelah Pustaka Rakyat Prima Gombak.


















Bekas untuk cake, cake nya seperti di bawah :P



Thank you dpurplekitchen for this beautiful RV cake !




Based on all the pictures above, bolehlah kot bukak part time bisnes hantaran kan. Hahahaha padahal major Thank you untuk my umi for her amazing final touch !



6. Food.

Okay, for food saya tak masuk dalam bajet saya sebab diuruskan oleh my umi. Thank you umiii.

Btw the menu was Nasi putih lauk kampung , Nasi dagang , kuih karipap , kuih bakar , air teh tarik & sirap limau and buah (catering), kek lapis ke kek apa tah dia warna warna berlapis by kak Puteri punya kawan. The dessert was fully sponsored by my makciks! Red velvet cupcakes & Secret Recipe Banana Fudge whole cakes. Thank you maklong & makngah! Thank you untuk semuaaaa yg tolong and sponsors! Cakes, Carpet, semua lah :D


7. Doorgift.

This is an option. Tapi sebab my mom suggest , so i okay jelah hihi. Tak ingat berapa ringgit untuk bekas dia , ada dua sebenarnya. Satu lg mcm mini net karung (From Juwita, AEON Big) tu untuk budak2. Yang box (From Era Nona Gong Badak Terengganu) untuk org dewasa, rencananya lah. Pastu terlupa langsunggg pasal doorgift last2 baru teringatt :'D






Model chocolate. Hahaha.


The inside was 1 mini M&M & 5 pieces Kisses (Box) 3 pieces Kisses (Karung) . Concept dia mcm M & M suka makan Hershey kisses gituuu. Hahahaha. Mende sangat . 


Satu packet M&M ada 15 small packs dalam RM 10 . Kebetulan Hershey Kisses tengah ada promotion. Alhamdulillah rejeki namanya. Buy berapa 146 gm (dalam 33 biji per pack) kot dapat extra berapa gm tah lupaaa for RM 13. Extra chocolate askar2 kat rumah ni ngap ngup masuk mulut sendiri, kira cam upah lah gitu. Hahaha


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - --  --  -- -  -- - - - - -  -- -  - - - -- -  -- -  - --  -


Sooooo. Total expenses dalam RM 800++ minus the foods and the doorgift.


Yes, sure you can cut the budget a lot lot more kalau buat lg simple & pandai jimaaat. This is just the part of the example yg takseberapa untuk engagements yg simple tp proper (For me) hihi.


Anywayyy, a big big big thanks to my Umi who play the biggest part to make all these come true! And of course a big thanks also to my dad who did helps a lot behind the scene. Untuk along, kak puteri, syu, irfan, abang im, kakak sarni and cik yani yg banyak tolong, alang, miya, dina yg banyak memeriahkan majlis, future mother and father in laws and family, fiancee, my makcik pakcik sepupu, atuk, nenek. bibik, jiran, kawan baik umi, my closest friends and all the peoples who helps a lot secara langsung and tak langsung. Thank you so much!


What I love about event like this is not only i can see my dream or ideas come true, but also the bonding of family and friends. Berkumpul ramai2 under one roof. The families and friendship bonds, in which i treasure so much.


Thank you for reading and thank you again for everything!












One of fav pic of the night!


31st Oct 2014. A night to remeber xoxo


Till then, Assalamualaikum!