Hihihihih :B

Bismillahirrahmanirrahim.


Dan telah terjadinya adegan kerajinan muja untuk buat pizza tau semalam. Eh patutnya : Chef Muja. Hahaha. Bersama Chef Ain, Chef Kiera and Chef Nadia. Dijustifikasi oleh Cik Mahfuzah. Dup dap dup dap. Ceh puyusss. Alhamdulillah jadi. Suka oh! 1st time buat tanpa pengawasan umi. Hahaa. Tapi en, gambar die macam takmengiurkan, tapi kenyataannya nomu nomu okay *kau nak yakinkan sape ni muja? Haha


Tapi yg buat aku excited kan, doh tu kitorang buat sendiri k. Aku kalau makan pizza, yg buat aku cakap pizza tu sedap, memula is roti die. lepastu baru lah crust, taburan and lastly rasa :B
Banyak songeh kan? K.


And alhamdulillah, murah rezeki kitorang semalam. Dinner yg superb. Ayam black papper, sayur goreng Hyori :P (poyo je) telur goreng cheese+mushroom and pizza. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Even terlari sikit diet ku. K poyos lagi, menyampahs-ness.


This what we call pizza kembang semangkuk.


Ni pulak pizza pagar sempadan.


Hanya di rumah 'Family Outing' je korang boleh dapat makanan ni okayy. Nama rumah kitorang baru kitorang decide semalam setelah 5 bulan kami menetap di sini. Arent we cool? Sebenarnya takde kena mengena.


And umi, your recipee dah spread its wing untill egypt! Happy tak? Happy tak? Hehehehe :P


Thats all. Assalamualaikum :)

Talk2, 17/2/12.

Bismillahirrahmanirrahim.


Allahumma Solli 'Ala Saiyidina Muhammad Wa 'Ala Alihi Wa Sohbihi Wa Sallim.


Alhamdulillah, tadi hati aku tergerak nak ikut housemates dengar ceramah maulidurrasul dekat sini. Mula-mula tu, macam malas lah jugak, banyak benda nak diselesaikan. Tapi rasa kalau nak dikejar urusan dunia ni, takkesudah, bila pulak nak isi makanan rohani yg dah lama diet, berat dah sama dengan supermodel ni. Benda yg nak disampaikan, benda baik. Why not, kalau celebs nak datang sini, free of charge, maunya kau orang paling excited nak pergi. Ye dop?


Sooo, umi pesan, jangan lupa share ilmu tu dengan umi. Meh ida nak share ilmu, bukan dengan umi je, dengan semua yg baca. Kalau ada yg baca lah. Hahaha. Selalu takyakin dengan penulisan blog sendiri. Bukan takyakin tau, kita kena sedar kenyataan *sengih terima hakikat.


So, here it is. Some points that i would like to share :)


1. Adakah kamu sayang, cinta Rasulullah? Apa tanda bukti cintamu?

2. Ramai pemuda2/pemudi2 lebih kenal bintang2 @ idola2. True isnt?

3. Iman itu keseluruhannya, bukan pada Azhari / bukan Azhari je. (Azhari kalau dekat sini ialah mereka yg mengambil course islamic like syari'ah, usuluddin etc.)

4. Kena buat program menjauhkan zina, bukan setakat program kondom sejuta. Kesalahan yg salah apabila kita memaksiatkan masyarakat dan memasyarakatkan maksiat.

5. Kalau kita membiarkan maksiat, Allah SWT akan menurunkan bala, bukan kepada pelaku maksiat sahaja, tetapi kemungkinan besarnya semua.Na'uzubillah.

6. Perempuan perlu dikhitankan, untuk menarik balik shahwatnya yg banyak.

7. Usahakan nama anakmu dengan nama-nama Islam.

8. 4 wanita pemimpin syurga:
i. Saiyiditina Fatimah.
ii. Saiyiditina Khadijah.
iii. Saiyiditina Asiah.
iv. Saiyiditina Maryam.
Jadi, wanita juga boleh kuat! Kerana Allah menjadikan lelaki & wanita sama daripada segi ketaqwaan, bukan kekuatan. Cuba untuk laksanakan dan katakan ''Kalau kamu lagi kuat daripada segi kekuatan, aku lebih kuat daripada segi keilmuan.''

9. Jadilah seorang isteri yg membantu dan mentaati suaminya slagi suaminya tidak macam2.

10. Sebelum kahwin, tengok siapa bakal suami/isteri kita. Adakah bertaqwa kepada Allah? Takut kepada Allah? Melaksanakan solat? Rajin mengaji? InsyaAllah kalau ya lah jawapannya, insyaAllah akan melahirkan keluarga yg sakinah.

11. Perbualan antara seorang pelajar dan guru:
Pelajar: Kenapa hafalanku kerap ku lupa wahai guruku?
Guru: Haruslah dirimu menjauhi maksiat. Kerana ilmu itu adalah Nur.


That's all some points that aku sempat salin. And then we have some kudapan:

Muka bahagia dapat makanan. Pergi majlis macam ni, rohani tak diet, jasmani pong sama!


Actually there are points that i renovate to make the ayat mesra pembacaan sikit :3 Kalau ada points saya yg macam salah, mohon tegur ya. Thank you :) Assalamualaikum.

So how this goes. #notetoself

Bismillahirrahmanirrahim.


End of winter break. Joyness, scareness and sadness mix together. Joyness and sadness ni macam ala-ala hate but i love u gitu lah, happy sebab winter break habis and sad sebab winter break habis. Scareness 'cos ya know the final exam are near, soon enough, imean real soon.


And alhamdulillah, eventhough i didnt go to the place that new to me like my friends does (am excited for 'em!), and go back to Msia & Spore during the past break, ithink i've filled every minutes of it with something usefull for me. Really i am. This winter break teach me a lot of things, that i didnt even know before, and if i do know, i feel like it's something fresh to know about.


So, i hope this new semester will start and end succesfully. With a smoth-timeline-journey and if there are some difficulties, may Allah make me stronger and feel at ease, insyaAllah.


Lastly, everyday actually filled with new lessons for us, either we realized it or not, that's the difference. Either we try to change, that's the difference. And either the change-ness are on half way to good or middle way to bad, that's the difference.


What we think, what we want to think. Who we are now, and who we want to be. What we did, and what we will do. That's the difference. That's what nobody can change. We can talk, we can mumbling, we can advicing. But the one that can really point out the result are, yourself. Complaining without actions will lead to nowhere. Nowhere.


Man Jadda wa jada.


Assalamualaikum :)


Day 2, Singapore still awesome :3 Malaysia pong samaaa ::)

Bismillahirrahmanirrahim.


Aku taktahu kenapa aku tegar sangat update blog. Mungkin sebab belum rasa nak upload gambar dalam fb, or mungkin tak upload langsung, padahal aku rasa bukannya ramai pong baca blog aku ni. Aku tak yakin pembaca boleh mencecah 3 orang. Hahaha low self esteem, bukan?Eceh, guna 'bukan' pulek dia, macam comel lah tu? hik hik.


Tapi sebenarnya selain daripada nak kongsi kegembiraan, aku nak share pengalaman. Kalau siapa nak rasa pengalaman ni, memang, gambar memang penting. Tapi penulisan pong penting oh. Oleh itu, lihat dan bacalah. Walaupun skill penulisan aku memanggg lah membosankan. Malas nak tunjuk bakat A++++++ penulisan je sebenarnya. Ha ha ha puyus. Menyampah.


In front of visitor's longe. Posing mamai pepagi.


Ni front of central library.


Takmakan pong. Subway sini takhalal katanya. Just tangkap sebab ada few of my friends yg suka makan subway seperti fateng dan konco-konconya. So, nah hadiah dari kejauhan :P


Sebelah Faculty of Engineering. Hijau merata-rata. Sejukk mata memandang.


Lobby ke tempat rehat visitor's longe entah.


Extra king fishball and chicken&mushroom puff kot, for breakfast. Muja diet, yeayy yeayy


Umi ayu je tunggu bas nak gi Faculty Law. Antara satu faculty and satu faculty yg lain jejauh tau.


Yeayy bas dah sampai! Naik free sebab ni bas uni :B


Penyuntik semangat :P


Nak tanya rahsia awet muda, ask herself. Aku belum mengamalkannya lagi setakat ni, yelah yelahh. InsyaAllah, one dayy. InsyaAllah ::)



Aku rasa gambar ni macam smart. Tu je. Haha.





Umi, ayu lagi


So, we have our lunch hereee! Eh bukan dalam this car lah, tu ha tulisan tu


Align Center
Dumpling noodle for my lunch


And miihun for umi





Fefeeling salji pada iklim khatulistiwa
(Versi edit tambah salji)


Fefeeling salji pada iklim khatulistiwa
(Versi tak edit tambah salji)


Lawoooo


Aku selalu ada gambo ala-ala rapers oh part tangan


Overall, bagi aku Singapore ni awesome sebab tak panas sangat, tak sejuk sangat. Even waktu tengah hari sekalipun. Mungkin sebab sini banyak pokok kot, 'green never left' bak kata umi, tu yang buat rasa segarrr je. Lagilaggi bagi advantage dekat orang yg ada symptom (gini ke eja?) hyperhydrosis ni. Hi hi. Weather ni mengingatkan aku dekat one summer season dekat Australia, last 2 years. Cuma sana sejuk sikit lah, err kot.


Okay, have a nice day :) Untuk tengok post pasal Day 1, boleh klik sini. Assalamualaikum.

Activity 2 minggu : Visit umi at singapore! :3

Bismillahirrahmanirrahim.


So visit Singapore ni ialah serious rancangan last minute, pagi beli ticket, petang flight. Cool huh? Hik hik. Nak tulis banyak banyak, macam letih sikit harini. Kesimpulannya, my first impression to Singapore is, amazing & wonderful. Seriously.


How can i'm joking if the university's visitor lounge are like 4 star hotel! And and, the internet connection, so so so fast.Totally impressed. Takcampur lagi dengan pengangkutan awam and other systems yg coooool.


Gambar yg sempat ditangkap, continue my job, please. Nak makan. Tatata!







All above are inside the visitors lounge. Coooool seriously.



This is the front of the apartment.



Jalan bawah terowong, ontheway back to apartment (visitor''s lounge)


Cheers, kedai 24 hours inside university.


In front of student center. Macam tempat lepak orang kayo kayo oh.


Spending time with umi yg maintain youth (Due to that 'peace' :P)


Okay lah, thats all for the first day. Wish u a great day :) Ta ta ta! Assalamualaikum.


Ps. Uhui, best of wishes for test kih kih kih :B

The show, the talk was great!

Bismillahirrahmanirrahim.


So semalam alhamdulillah taman perumahan aku berjaya organized satu program sempena maulidurrasul yg bagi aku berjaya mendapat sambutan yg sangat awesome!


And the highlight of the event is malam tu ada forum. Moderator or pengerusinya ialah dr. Masyitah, and dia punya ahli forum ialah dr. Fadhilah Kamsah & Ustaz Mohd Kazim tau. Diorang punya talk sangat awesome. Aku yg memula macam tak semangat nak pergi, end up dengan stay sampaaaaaai habis event, alhamdulillah :3 Pengisiannya, and msgnya insyaAllah sampai and memuaskan hati semua pihak yg turut sama mendengar.


Okay, cerita utamanya ialaaaahhhh hik hiksss. Sebelum start forum ada performance nasyeed tau. Okay takdelah nasyeed sangat. Kontemporari lah jugak. Die punya vocalistS and band sangat awesome okay. Lelagi vocalist dia lah. Hehehehehehe. Like like likeeee


Okay kesimpulannya semua lah awesome. Super like. Eh patut ada seru camni tau: Super like! So gambor bawah ni ditangkap menggunakan kamera fon yg biasabiasa je tau. Takdelah iPhone ke iPad ke iPost ke iPening ke, sow puwt away youwr hiwgh ewstimawtiown owkayywwhh. Ish takleh nak ngade lagi bahasanya?


So this is me and my umi :3 Before berarak


And this is my cute neighbour. K adik beradik dia semua cute. Tangkap gambar bersama budak kecik rasa jiwa muda pula. Kih kih


Alhamdulillah diberi peluang and dibukakkan hati untuk join program yg awesome ni. Semoga diberi peluang2 macam ni lagi, insyaAllah.


ps. Kawan-kawan, jaga diri tau!


Assalamualaikum.