:) (:

Bismillahirrahmanirrahim.



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
Maaf Lahiriah and Rohaniah atas semua kekurangan & salah silap.


And thanks for reading www.muujaaa.blogspot.com, readers :) You are the one who makes it still alive after several bright gloom bright gloom incidents happen to this miss pink blog. Thank you so much :)


Again, Selamat Hari Raya AidilFitri. Semua benda yg negative yg lepas tu we cant erase as it already happen, enough by remember it as boundaries that we shouldnt do AGAIN. Now, a new jillid of Colouring Book should we paint as beautiful as we can :) This is reminder for my own self actually, Haha (Why laugh? Not even funny).


Wish you could click here for extra effect of my 'Hari Raya' wishes and i do really hope you guys will enjoy it as i am :P (I already replay it more than 3 times kot :P)


Selamat menjalani sepuluh Ramadhan terakhir jugak :)


Assalamualaikum.


Titibe terfikir


Memang aku takreti pakai mekap pong. Dahlah comot, bedak pong takpakai. Sebab tu selalu aku pergi kelas orang tanya ''Muja, kau takmandi ke? Muka kau menunjukkan,'' Deyy -,-' Sebab aku selalu wondering aku nak pergi kelas je pong, nape kena mekap? Maybe orang lain untuk confident. Tapi aku insyaAllah dah confident dah, setakat yg perlu lah. Karang pakai make up, terus luntur confiden-si sebab rasa muka macam badut lah, eh, make up cair lah, eh comot lah, eh cantik sangat lah orang pandang lah eh ter-perasan pulak lah, eh macam-macam lah. Tu aku lah.


Sebab tu aku selesa mcm ni even ade ke patut orang tanya aku takmandi ke. Muka aku muka tak mandi sangat kewww. Muahahaha ha ha ha har. Okay takpayah nak gelak pasrah sangat lah derr. Annoying.


Takpe takpe, nanti kawen aku make up lah. insyaAllah :) Waktu tu kalau korang kata muka aku mcm Miss World, siap korang sebab nampak sangat nipunya. Motif post ni? Takde. Sajew jewww.muujaaa.blogspot.com. Assalamualaikum.


Assalamualaikum Teacher Ida!

Waalaikummussalam :)


Aku ni macam poyo melebih en being a teacher. HAHAHA Biorlahhhh because yes i am :B So, alhamdulillah cuti aku kali ni terisi lagi dengan bekerja. Thank you umi sebab takbagi me lepak rumah buat lemak, untuk maintainkan kekurusan aku ni. HAHAHAHAHAHAHHAHAHA. okay tipu, jangan percaya.


Oh btw, aku sampai Msia haritu alhamdulillah on 10th August. Then, 11th aku terus start kerja. Of kos, kat tempat kerja aku jet lag wooo first day, but alhamdulillah dah adapt :B So, few comments aku about this work sepanjang aku kerja sini.


BEST. ADVENTURE. EXCITING. The best part is this :



Got presents from parents! I dont care about quantity and quality and such, because i can spend my own money to buy all this things, insyaAllah. But see my name, 'Teacher Ida' written on those boxes, really makes me feels this one good feeling, inside. Feels appreciated. Feels the goodness of being a teacher. Feels touched. etc. Thanks :) Thank you for making my temporary full time work ni rasa seronok and colourfull, children and workmates :)


Assalamualaikum. Happy Ramadhan al-Mubarak everyone!


Ps. Alhamdulillah, We are still be given another chances to fix our mistakes. Thank you Allah :') Thank you so much :') Please guide us, please make us stronger :') insyaAllah.


La casa รจ dove gli amori crescono

Translation: Home is where the loves grow :) -Mujahidah :P-




I'm already home, alhamdulillah :) Semoga cuti kali ni dapat aku guna dengan manfaat, insyaAllah :D


Sticky Notes di Blog

Bismillahirrahmanirrahim :)


Dina and her comey lotey sunbae :B


Well, i rarely post something about azam tahun baru ke, semangat tahun baru ke etc. semua tu, sebab azam and semangat tu datang titibe, bukan boleh dibuat rancang rancang. Haa, gempak kan? Gempak kan? Kah kah, mu perasan. Ktata,


Tapi titibe diriku merasakan ingin melistdownkan benda2 yg aku semangat nak bertukarrr, dengan sebab nak mintak tolong kaliankalian semua, yg ada dekatdekat dengan diriku, untuk samasama tolong and faham kenapa dan mengapa. Sebab bagi aku lah kan, untuk berubah, obstacle daripada external environment tu lagi payah drp internal environment. Sebab die boleh mempengaruhi. TU BAGI AKU LAH. Bukan nak paksa, weh kau kena ikut jugak falsafah aku, kalau tak taknak kawan!


So, apa yg aku nak kepohkan sangat tu? Here they are :B

1. Kurangkan makan. Eh, bukan kurang, tp memilih makanan. Sebab aku ni memang terkenal dengan DBKL makanan. Dulu aku macam tacing gak ah, apahal nak panggil orang DBKL pulak? Tapi sebenarnya tu kenyataan. So, ni pertama kena TRY tukar.

2. Kurangkan keAwkwardan dengan orang yg takrapat. Ni en titibe tau perangai jadi mcm ni, dulu tak mcm ni. Selagi ada orang nak diajak bercakap, mu memang akan bercakap, Muja. Whak Happeng nowwww ha sunbae yg comey lotteyyy?

3. Kurangkan AntiSocial di sini. Sila try bersocial mcm mana mu di Msia.

4. Jangan cepat bosan bila shopping. Aku bila bosan bila shopping, mula lah rasa nak makan.

5. Try baik dengan semua orang, even orang tu gemar buat 'tahi' kepadamu ataupun orang lain. Dengan harapan dan doa, semoga orang tu berubah and takbuat dekat orang lain.

6. Jangan tidur depan laptop yg terbukak -_-

7. Bahasa tu jangan kasar sangat.

8. Murahkan senyuman.

9. JANGAN PAYAH BANGUN. Dah tahu alarm tu pasang sampai lima, dah ah speaker kuat gila, sampai kat luar rumah boleh dengar, cuba try dengar, off alarm and bangun.

10. Ni akan diisi dengan yg akan datang randomly :3 hehe .


Okay dah. Sebenarnya nak post tapi taktahu nak post pasal apa, Hahahaha. Dulu bukan main pok pek pok pek kau Muja. Sekarang ni dah jadi pemalu dan ayu ye? Bagus baguss :P Selamat Ramadhan kalian :) Assalamualaikum.


Special untuk juniorS :)

Bismillahirrahmanirrahim.


Siapa rasa die lagi muda drp aku bolehlah berangan jadi juniorS aku. Hey, best apa dapat sunbae macam aku, apa yg aku gemar drp menjadi seorang senior is aku dapat cerita memang lebat punya lah, yelahh konon berpengalaman lah sangat kann, Haha. Furthemore, aku ni boleh jadi calon senior yg baik kerana aku nak jadi senior kerana aku nak jadi senior, bukan senior yg nak ambil adik angkat berangkat sebab umi aku dah pesan awal-awal

''Takpayah lah awak nak beradik berangkat, adik-adik awak berduyun kat belakang awak tu''

Dan sampai sekarang aku pegang kata-kata semangat tersebut :P Tapi yelah, waktu aku form 1 je yg aku semangat berangkat-angkat ni, budak baru nak up lah katakan. Lepastu naik form 2 aku dah rasa Apakahh fenomena iniii? Lain orang lain lah die punya persepsi kan . Tapi tu yg aku rasa lah :B


Oh sebelum tu, Bersedia untuk post yg panjang. Kalau tak larat, gi minum nescafe ke strawberry ke chocolate milk ke bagi segar, pastu baca sampai habis. Takkira! Alangalang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan, jangan sekadar melepaskan batuk di tangga :P Ceh memaksa You Are Number Oneeee Mujaaa Bravooo dah ada peningkatan :p Yelah, drp korg dok stalk org kat fesbuk , ade lah pekdahnya korang baca tinta penulis blog serba bamba ni :p Okay dah , diam .


Oh ya, iklan jap :) Bagi berseri mcm pengantin sikit blog daku ini :)



Credit to: Tumblr. Aku memang taksuka post or gmbar2 yg dekat tumblr transfer ke blog. Sebab bagi aku blog ialah blog. Tumblr ialah tumblr. Tapi pada aku msg yg nak disampaikan tu, meletops untuk diketahui. Sooo :)


Berbalik kepada topik asal, ada orang pernah request suruh aku bagi tips untuk exam lagi2 budak SPM and PMR or maybe UPSR Haha aku UPSR tahun 2004 kot? Dah lupa dahh format segala bagai.


First and foremost, dengan segala rendah diri dan hatinya, aku nak mintak maaf awal-awal sebab maybe i am not the right person to write things like this, yelah aku bukan straight A's pong . Tapi disebabkan kesalahan-kesalahan yg aku dah kaji secara tak rasmi yg dah pernah aku buat sebelum ni, lagilagi waktu tahun aku amek exam, aku taknak perintis2 agama, bangsa dan negara lepas aku ni buat kesalahan yg sama . Okayy :) Oh tapinya , aku nak list down jugak benda yg aku pernah buat and you juniors should do jugak , eh bukan paksa . Just mencadangkan :B


So, here i go. BACA SATU SATU! MUAHAHAHAHA *Gelak cekak pinggang


1. Memandangkan sekarang ni dah eleventh hour kan, korang memang kena rajin buat past year question, bagi familiar dengan bentuk soalan semua. Then , buat latihan banyak-banyak. Bagi aku, ini bukan masa nak baca buku semata, buku and latihan silih berganti. Buat latihan, then rujuk buku.


2. Kalau memang takfaham gilagila, pergi tanya cikgu. Kalau malu sangat, pergi tanya kawankawan yg mcm mahir sikit topik tu yg tak berapa arrogant sangat waktu mengajar tu. Aku bukan apa, haha ni cara aku lah kan. Aku taksuka sangat belajar dengan orang yg arrogant waktu mengajar tu. Bukan memilih. Tapi nanti rasa takselesa and rasa sangat sangat sangat inferior. Baca number 3.


3. Tapi taksemestinya orang yg cara dia mengajar tu sangat semangat maknanya dia arrogant. Kita boleh tengok org tu melalui cara dia mengajar. Tapi kalau takfahaaam sangat , tanya lah cikgu tuisyen , or parents , or abang kakak kita , kalau diorg tu boleh diharap lah . Kalau mcm aku , mostly aku dah lupa apa yg aku belajar, lagilagi yg takde kena mengena dengan course yg aku belajar sekarang. Haha . Exam oriented kann .


4. Korang pleaseeee lah. Please KURANGKAN masa korang bermsg, bergayut kat fon, berchat semua. Ingat dekat parents korang. Just sabar, nanti lepas exam, you guys will have longgggg longg holiday. Just now , keep focus! Lagilagi yg ada special boyfie girlfie waktu tahun exam ni. Bukannya aku nak jadi mak mentua yg kejam ''KAU PERGI PUTUSKAN HUBUNGAN KAU DENGAN DIA, KALAU TIDAK TAKDAPAT MAKAN MALAM'' mcm tu , tapi emm merekamereka tu taktentu lagi akan kekal dengan korang. Kan? Baca number 5.


5. Memang lah orang kata Result ni bukan penentu segalagalanya, but at least result ni mcm Running Ball tau. Walaupun kite taktentu lagi akan terlepas hukuman di penghujung episode, tp at least peluang untuk lepas diri tu besar. Kunci kata di sini ialah PELUANG LEBIH BESAR. Lagipong kalau takdapat result mcm yg kita expect (na'uzubillah) , penyesalannya takde ah sebesar kita tak berusaha . Serious wehhhhh . Parents kita pong isnyaAllah akan faham . Awak awak , bagi saya lah kan , USAHA VS RESULT , saya pandang usaha . Serious .


6. Sambungan number 5. Tapi kalau korang NAKKKKKK sangat lah kan ada special boyf or girlf , korang cariklah yg ajak kepada belajar . Macam mana tu ? Yang buat korang rasa tercabar , ''Weh takboleh jadi ni die sorang je yg markah tinggi. Kena lawan ni! Kitorang jiwang samasama. Apasal die punya markah wayy better than aku?'' takpong yg takmarah or disturbe kau and faham waktu kau nak belajar ialah masa nak belajar. Weh , aku bukan nak mengajar SILA CARI BOYF OR GIRLF SEKARANG . La'a . Menyukai seorang insan yg berlainan jantina ialah fitrah, aku faham . Adoi , kesimpulannya aku tak menggalakkan and tidak pula memaksa . Just cakap okaayyy . Korang boleh fikir sendiri kann .


7. Waktu aku dapat result SPM dulu, aku selalu tanamkan kat diri aku, alhamdulillah ni rezeki Allah. Ni semua berkat usaha umi and abah. Kejayaan yg aku dapat tu bukanlah kejayaan aku, maybe 20% je, the rest is kejayaan umi and abah aku. Kenapa aku cakap mcm tu?

-Umi and abah yg hantar aku pergi sekolah, tuisyen, duit minyak, duit yuran, duit alat tulis semua, duit pakaian aku nak pergi tuisyen, duit kredit fon.
-Umi and abah yg luangkan masa berharga dorang pergi majlis mohon restu malammalam, duduk dengan aku, bagi semangat dekat aku tanpa buat aku mengalir air mata waktu semua orang lain menangis dengan parents dorang, umi and abah aku siap buat aku ketawa lagi sebab umi and abah taknak buat aku rasa terbeban walaupun dorang meletakkan high expectation on me, itu aku tahu .
-Umi and abah selalu pergi program motivasi yg sekolah buat, sebab nak tunjuk kat aku, kalau umi dengan abah yg banyak lagi komitmen and kerja nak buat boleh berusaha untuk anakanak dia, taknakbuat aku rasa down bila tengok parents orang lain datang tp mine takdatang, kenapa aku takboleh. Apa yg aku kena buat usaha , usaha , usaha .

So, kesimpulannya doa parents sangat penting. And even sampai alhamdulillah diberi rezeki untuk belajar overseas ni, setiap kali sebelum exam umi akan call aku , tak pong kalau umi tak call , aku yg akan call umi . Waktu exam dalam Msia lagi lah, setiap kali sebelum and selepas exam kot call. Sebab aku tahu doa umi , doa abah sangat kuat, selain usaha kita sendiri .


8. Waktu exam, korang jawab betul2 , jangan gelabah , baca doa , selawat banyakbanyak , kalau memang blankkkkk sangatsangat, korang just tulis je apa yg korang tahu pasal topik tu, biar jawapan tu nampak mcm ''wah budak ni, penuh gila jawapan'' even kenyataannya korang sebenarnya tengah blank+hentam je tu . Pengalaman weehhh . Seriousss .


9. Habis exam , jangan lah hurrayy sangat. Doa, Solat Dhuha, Solat Hajat, Solat istikharah untuk next paper pulak , insyaAllah mana lah tahu rezeki kita, Allah bukakkan hati suruh baca topik tu waktu kite just selak selak ke . Pengalaman jugak ni :) Betul . Tapi jangan lah stop sampai exam jee yee . Kalau boleh, sila lah constant kan ::) *notetoself jugak ni


10. Dah penat , kalau ada komentar komentar yg ingin dikongsi untuk ruangan number 10 ni, sila klik kepada _kata2 , carik box :

meh cakap jugak
Type 10, letak katakata anda, pilih nak perkenalkan diri as sape and publish your comment :)

Sekian sahaja daripada sunbae@senior mu yg comel lote nii. Iklan penaja :p SYU , BUAT EXAM BETUL BETUL ! Eh ni bukan bias ke apa , dia junior ku :) Eh bukan jua adik angkatku , tapi adik kandungku insyaAllah :)

Assalamualaikum . Selamat Ramadhan :)