dekat Msia banyak jee.

tapi bila dekat sini ada bungabunga ini semua, kami bukan batak, cuma teruja dan tumpang gembira and bsyukur sebab masih hidup dekat bumi Allah ni untuk tengok semua ciptaan Allah yg cantik ni :)


Kepada certain penduduk tempatan, aku tahu korang teruja tengok kami teruja, but please show it in a real good manners. Be nice to the foreigners which are your brothers and sisters in Islam tentang keterujaan kami. Bukannya dekat tempat kami takde, lagi berlambak kot.


aini and bungabunga.


okay enaf membebel, Welcome spring 2011 :) *sebelum ni aku ingatkan mesir ada summer and winter je. haha


random thought.




Memang takdinafikan one of the reason kite belajar is to get a good, great job. But for me, tu macam side reason je. Yelah, aku kan perempuan. Nafkah semua husband i lah yg bagi. I tukang goyang buai kat rumah pong takpe dah. Kan husband kan? :p Takdelah, yang paling penting niat kite belajar tu, tinggi sekali mestilah kerana Allah s.w.t. :)


Aku selalu berangan dengan ilmu yg aku ada ni, aku dapat keliling dunia, adventurely. Bukan masuk hutan bagai tu. Ni yang naik jeep, masuk kampung, keluar bandar, jalan dekat street ala-ala dokumentari tu. Ha buat rancangan aku sendiri ke, 'Dr Muja's show' lepastu keluar dekat Travel and Living or Hallmark Channel (okay aku tahu die dah ganti nama baru tapi aku lupa), okay what :P Meet new peoples, cultures, FOODS, environments, dapat tolong orang dengan ilmu and kemampuan aku sendiri. Learn new things. Belajar dengan persekitaran.


Aku selalu terfikir pasal impian aku travel ni setiap kali aku naik taxi or dapat seat tepi tingkap dalam tramco. Memang waktuwaktu aku tengah feeling ah tu , huhaa.


Semoga impian aku and umi untuk aku jadi psichiatrist dipermudahkan jalannya. Amiiin :) okay nak tidur (?) Assalamualaikum.


orang nak update, engkau pong menyibuk jugak muja

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Kurang suka fresh milk macam muja when the talk, talk? Taksedar diri ke apa susu ni baik untuk kesihatan? Dont worry be happy. Dimana ada kemahuan, disitu ada eskalator. Ada satu method yang bagi aku cool lah jugak. Iaitu campur susu dalam masakan :) Boleh guna untuk anakanak yang taksuka susu ye puanpuan, mengada mengajar mak orang pulak si muja when the talk, talk ni.


Meh i rekomen satu lagi masakan yang syiok. Tapi kali ni takde gambar lah. Aku buat nama die ''Sup ayam putih muja'' :p hahaha sukahati aku je buat nama sendiri. Muja kaannn, gila glemer. Hoi takbaik kutuk orang. Dah, shadap.


Caracaranya ialah
1. Potong carrot, kentang, daun sup, bawang merah.
2. Then rebus dalam air dalam kuali.
3. Tunggu mendidih, masukkan kiub ayam.
4. Masukkan garam and black pepper sikit. Eh, sampai cukup rasa.
5. Masukkan 1/4 cawan biasa fresh milk.
6. Rasa, sedap ke tak. Kalau tak, campur lah fresh milk or garam or apaapa yg takcukup tu sendiri.
7. Masukkan ayam :)
8. Tunggu masak.
*sukatan ikut sesedap rasa okay.


As for me, side dish telur goreng+mayonis should be enough, gebu gila telur :) Rasa macam makan soup campbells kot (?) Okay, tipu. Takde ah sedap sangat camtu. Booo muja perahsan,


Tapi why shouldnt you try one? Agak berkhasiat, simple and light dish for a dinner what? :) Selamat mencuba.


Aku sebenarnya dah mengantuk ni, mengada nak online. Okay tata assalamualaikum.


ps. umikooo, mano lamo tak online niii? kangen, rindu, wahashtaney kot. Online dengan mak orang lain taksama macam online dengan mak sendiri. Tsk tsk, okay menggedik hikhik. ni betul ni, Assalamualaikum.


OKAY DAH BOLEH KAHWIN (?)

dah start menggatal balik ye cik muja? Mana ada, umi pesan jangan kahwin lambat, hikhik :P


Tadi saya buat siu mei. Apakah itu siu mei? ia macam makanan cina ke jepun entah. Lupe. Tapi bila aku buat jadi macam wantan (?) err tapi jadi je pong. kot. Aku gune resipi nak buat siu mei, just substitute the chicken with tuna je, untuk jimatkan ongkos. Tengok, isteri mithali. Takpayah bazirkan duit husband xP


So, sesiapa yang teringin nak buat, macam mana nak buat? Meh sini saya overview kan (Bajet macam pro gila pulok. boo


Saya overview cara2 nak buat gyoza wrappers (kulit die) je eh. Isi die biasanya orang letak ayam or shrimp and mushroom macam tu.


1stly.
Gaulkan tepung dengan garam. Pandaipandai bajet eh. Garam tu biasanya 1/4 sudu teh je.


2ndly,
Masukkan air panas sikit sikit. Untuk jadikan ia macam doh. Jangan masukkan semua sekali, karang ada yang makan bubur tepung pulak.


3rdly,
Ha, dah jadi doh. Tapi gambar ni belum lagi. Dudukkan ia. Err i mean, jangan bagi die leper camtu ah.


4thly,
Tutupkan ia dengan kain. I punya rumah semua kain buruk buat lap meja je. Kain lawa buat baju kurung. So, tutup guna tisu pong okay kot. Kreatif sikit broo :P


5thly,
After one hour, bukak kain/tisu tu. Cut into pieces, macam kat atas ni. Or sukahati you guys lah.


6thly,
then leperkan pieces tu jadi macam ni. Dah jadi gyoza wrappers :DD


7thly,
Isi lah dengan inti yang korang nak. Lipat macam bunga kat muka die. Then kukus. Siap :D


Done. Alhamdulillah, 1st time buat jadi lah jugak :D Thanks to this girl yang ajar saya macam mana nak buat. Tapi die punye wayyyyyy beauty lah. Dia buat Siu Mei ayam :D

Najwa, i curik your picture ehh. Hihiii, awe sangat :D


KAN? beza gila kan? haha. Takpelah, asalkan ada rasa (?) :p


kalau dah batak tu batak lah jugak. hauhauu




Kereta kebal. Tapi hok ni yang kecik je lah. Eksaited kot. Tengok pakcik askar kat belakang tu, rileks nampak pokcik? hihi, jangan marasss.


Assalamualaikum :)

aku dah malas nak buat challenge, nanti aku rajin aku sambung. haha macam orang peduli XD



tadi tidur sebelum 6 pm sampai 12 pm. lama gila. now tengah topup study, rasa bersalah tidur lama sangat.


to mr MC, good luck :D imagine i'm your mc's partner :P oh and, i'm proud of you and your hardwork as this is your first time working with salary, right? :) tahniah and good luck :D


ps. There's one kind of feeling bila ada kawan tanya pasal medical things, body process actually, and i just answer logically, not scientifically. Perasaan yanggg, entah. I'm not study enough. So, now is the right time i should work out my brain to the maximum. Nothing can block me for getting my mumtaz except me myself and i'm not gonna let me doing that. Mumtaz, for Allah, for my parents, for my religion, country, family, friends, him, my children-to-be and for me, myself.


ps/s. motivitional quotes are needed to burn up the enthuasiasm :P Assalamualaikum.


#Day 18- Plans/dreams/goals you have

takfaham? sini.


I always want to reduce my intake of food per day, Sangat scary movie. Oh juga, semangat membaca buku. Ni tak, disebabkan makan gila kentang, baru bukak buku 2 3 perenggan dah krohhhhhhhh.


Okay sekarang nak kroooohhhh. Assalamualaikum.


#Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why

takfaham? sini .


. who? takpernah terfikir.


semakin hari semakin aku malas nak buat cabaran ni. HAHA. takpe muja, berapa hari je lagi :DD


#Day 16- Another picture of yourself

takfaham? klik sini.



Ignore the rabbitness. This little girl, i love her. And i really do miss her. Skype saya problematik, jadi takboleh nak bervideo call dengan si pendek yg tak kiut di muka tapi kiut di perangai ni *tak mewarisi aku langsung yg kiut di keduadua. Ngehngahnguh. Ha, cakap aku perahsan lah tu!


Pedulikan challenge yg sama dan keboringan yg sama. Heheha =.=

#Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play

takfaham? sini .


1. Enchanted.
2. Hari bersamanya.
3. Ridin' solo.
4. Selamat malam.
5. Thinking of you.
6. Hanyut.
7. Dari hati.
8. Khatimah cinta.
9. Cinta sempurna.
10. Two is better than you.


done. Assalamualaikum.

#Day 13- A letter to someone who has hurt you recently

takfaham? sini .


dear hurters,


okay, this is not going to work. Aku mana pandai tulis surat dekat orang yg aku marah oh. Macam pelik je. korang reti ke? ha bolehla buat challenge ni. Assalamualaikum.


#Day 12- How you found out about Blogger and why you made one

takfaham? sini .


1st time tahu drp iman, my classmate and a very great friend :) why me made one? sebab nampak macam coolio je. And yes it is, it've been almost 4 years since i'm first blogging. bila baca balik post lama memang kelakar. haha. And actually, this is not my first blog. Yang lama dah delete.


nak type banyak tapi takde mood. benda simple and kecik, tapi buat aku serious takde mood. Aku taksuka bile aku moody. Menyampah, tolong lah jangan naik jerawat, cukup lah, aku nak clash dengan kau. haihhhhhhyoo. Assalamualaikum.


#Day 11- Another picture of you and your friends

takfaham? klik sini.

kalau rasa semangat nak tengok, klik.


Ada yg terasa ke aku letak gambar diorang je eh? hehe sorry, ni waktu cuti evakuasi aku 2 minggu (which everybody else bermingguminggu -_- ).


And seriously, even cuti aku sangat sekejap, tapi aku betulbetul berbangga dengan pencaaian aku mengisi waktu cuti aku (even baca buku sehelai dua m/s je. hehe)


Salah satunya ialah ni lah. Aku enjoy my 1half day aku fi cfs wa 1half day aku fi klccandrumah with this 2gorggirlsand1cuteboy and other awe friends :) Assalamualaikum :)


thanks teacher :)


klik kalau taknampak


there are always somebody who will support me even we are separated by distance. And this is one of the peoples. Thanks teacher! terharu :'D kembali semangat nak baca physio yang terhenti sebab makan banyak gila,



#Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad

takfaham? klik sini.


Songs eh? random ekceli. But currently i always listen to Enchanted by Taylor Swift and lagu reply die; Enchanted by Adam Young. It's seriously super cuteee :D


Aku suka hok part ni;

This was the very first page, not where the storyline ends
My thoughts will echo your name until I see you again
These are the words I held back as I was leaving too soon
I was enchanted to meet you

aku kalau dengar lagu kena dengar both lyrics and song. Kalau music je sedapp tapi lyrics hampeh pong boleh pigiii daa, kalau lyrics je sedap music kureng lagilah kurang layan. and lyrics di atas ni serious macam best gila and, ehem aku perahsan lah kononkonon macam ada kena mengena dengan aku. hehehehe, banyak sangat tengok drama awok ni mujaa.


okay harini takde skrip pasal kahwin dah, jangan cari. Assalamualaikum.


#Day 09- Something you’re proud of in the past few days

takfaham? klik sini.

harini malas nk letak lukisan.

apa yg aku proud sejak kebelakangan ini ialah...
. aku masak sendiri
. aku basuh baju sendiri
. lipat baju sendiri
. gosok baju sendiri
. beli barang dapur sendiri
. manage my finance sendiri
. Basuh kasut sendiri
. Ikat tali kasut sendiri


yeah yeahh, maybe bagi sesetengah orang, benda ni dianggap common and 'boo muja? umur dah boleh jadi mak orang bendabenda ni baru reti nak buat?' saya terima perlian itu dengan ungkapan better late than never, kann ? :)


sesungguhnya, dari aku kecik my umi memang hire maid sampai lah aku besar. So, aku dah terbiasa hidup senang err i mean takpayah buat kerja2 rumah ini semua. Sebab tu lah debab (?) Lepastu bila dah besar, bila umi aku dah suruh aku buat benda2 di atas, aku rasa ralat and takreti and malas. Yelah, sebab dah biasa orang tolong buatkan.


And sekarang, setiap kali aku dapat buat2 kerja di atas, aku selalu rasa err terharu, ''Umi mesti bangga dengan aku. Anak umi dah reti buat kerja sendiri :')''. Maknanya kan, dah boleh kahwin lah kan kan kann? HAHAHAHAHAUUU.


#Day 08- Short term goals for this month and why

takfaham? klik sini.


DIET. Okay, menipu lah nak diet, siap caps lock lagi tu. Menyampahh, *sambil pusingpusing tangan macam ucop. Oh btw, apasal aku suka sangat femeskan ucop ha dalam post aku? Adakah kerana terkesan dengan 'ce cite ce cite' beliau? toooot.


Sambung. Short term goals untuk bulan ini cukuplah sekadar aku mengambil makanan secara seimbang dan melakukan senaman at least 30 minit setiap hari. *dengan menulis ayat ini, aku berasa seperti bercakap di atas pentas di hadapan umum macam doludolu, tidak tahu mengapa. haha muja skema -_-


Okay sambung lagi. Due to increase in weight within just a week and plusplus, dan aku sendiri rasa badan aku macam dah takatlet (walamaaaaaakkk perahsan jap eh), aku rasa I should makan secara seimbang dan bersenam. Mulamula tadi nak tulis buku tau, tapi buku tu adalah satu long terms goals, kot (?) Pengsan lah aku kalau tu short term goal aku.


Lagipun, takkanlah aku nak nampak obvious sangat debab sebelah husband aku dalam gambar kahwin nanti? NO WAYY MAAANNNN. tengok, kahwin lagi! Makcik Azuuuu, tengok mujaaaaaaa!


#Day 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you

takfaham? klik sini.


nothing much to say. They are my parents. They understand me as me. They support me for what we think the best for me. etc. Nobody can ever replace them. aishiteru :P


ps. jiwang mode isnt? hauhau. they were going to umrah last night, bring along my grandparents and 7th brother :) pray for their best and safety :D Assalamualaikum.


kawaiiii!




Handmade! isn't it cuteeeeeee? No! It should be really cutteeee! saranghaeeeyoo! :DDD


#Day 06- Favorite super hero and why

takfaham? klik sini




eh, bukan ke Barbie ni feminin gitu? Yup, tapi die ni maskulin jugak oh. So, feminin+maskulin=femkulin. Walaweeehh mantap gila nama! Yelah, she's my feveret superhero sebab, cuba tengok, almost in every movies die jadi hero. Hero ygn cute, fashionable, humble, kind, optimist. Dan paling penting, die takpakai seluar dalam dekat luar.


Tapi in reality, my hero of kos lah my abah. Tanak publish dalam blog sebab nanti Dina bukak, die jeles *pandai lah jugak budak kecik tu bukak tenet, hauhau. Eh tapi kan awak, next in the row my superhero is my Husband! eh my Husband-to-be. Kau ni mujaaa, tulis tu betul sikit. Elokelok makcik tu nak buat kau menantu, terus cancel sebabkan blog je?


Muja, dah. Jangan gatal. Assalamualaikum.

#Day 05- A picture of somewhere you’ve been to

takfaham lah tu? tekan sini



dunedin, 2010. *ape ke he nye dok tayang gambo takcover ayu?
memang antara kenangan terbaik aku lah :)


muja, awak nampak gendudududut gila sedikit lah? Oh Helloooo *gedik sambil pusing tangan macam ucop. Nampak tak tu DuaRibuSepuluh. Sekarang dah DuaRibuSebelas, kurus balik. Percayalah! Sangat -_-


Terima kasih kepada lemak yg membantu aku mengharungi winter. Aku bangga dengan pencapaian kamu semua. Lepas tukar musim ni sila kembali ke pangkal jalan ya. Assalamualaikum.


#Day 04- A habit that you wish you didn’t have

takfaham? klik sini.
mulakan postmu dengan senyuumaaan :) *eh, tu bukan ketawaan ke? -,-'


1st of ol, waktu zaman aku pracomel dulu kan (sekarang dah fix dah HAHAHA boo perahsantan) aku selalu ingat habit tu maksud die habitat ohh (habit=habitat). Kan nak dekat sama bunyik tu. (Mungkinkah faktor aku pengerusi Science Club *waktu tu laaaa membuatkan aku begitu obses dengan science's term?) Naive gila kan? =,= Takpe, sekarang dah matang dan berdikari *muka enthuasiasm.


berbalik kepada cabaran. habit yg aku taksuka is (sebenarnya are, tapi ni yg paling) aku take easy things. Serious ni. Contohnya, orang tengah kabutkabut isi borang apaapa lah kononnya. Tapi aku ''ohh eh?'' lepastu buat kerja lain. Sampaiiii lah dah last minute, baru kabut nak buat. Ataupun, sampai lah abah dah tanya, baru nak bergerak. Aku takgemar bila abah dah tanya, sebab tu tandanya aku memang sepatutnya dah buat benda tu, tapi Why Muja, kau takbuat lagi?! Lagi satu, nanti aku nampak takprofesional dekat mata abah *aku taktahu nape, tapi aku selalu nak looks profesional depan abah. nampak cooliooo gitu(?) HAHAHA entah hape2.


tapi ada satu benda yg aku tak take easy drp dulu, Kahwin! HEHEHEHEHEHEHEHE gataaaiiii naaaa. lepuk karang! XD


#Day 03- A picture of you and your friends

takfaham? klik sini.

Even aku dah banyak kali menunjuknunjuk gambar ni, and even gambar ni bergerak@shaking *senang cite blurr lah, tapi aku pilih gambar ni jugak. Can't you see the happiness on our face? :') -18, schoolmates-


ps. Sorry for those yg takde dalam gambar ni due to some issues membuatkan takdapat datang or balik awal, thanks girls for a very bi-yu-tiy-full friendship that you girls give me :)


HAHAHA SEMALAM UMI, HARINI IRFAN. MEMANG LAH KORANG NIIII XD


kalau taknampak, klik lah sendiri ye


now i realise, it's in our bloood XD ps. entah hape2 yg kelakar sangat pong taktahulah muja ni. kontoversi je lebih :P

#Day 02- The meaning behind your Blog name

based on challenge
it is a latin word means Princess. How to prononunce it in latin? It is m-i-u-ja. Spell it togetherr adik-adiiik :P (dulu berangan nak buat part time nursery teacher lepas habis spm, tak kesampaian, haha)
.
.
.
.
.
.
.
.
Bhahahahahaha! (ni gelak yg bahakbahak punyaaaa) siapa percaya penyataan di atas memang laaaa.


Ekceli, Muja is the short for my name; Mujahidah which in arabic means 'Warrior'. Ni betul ni, tak tipu. Jadi, disebabkan ini blog saya, saya pong letak lah nama saya. Saya takcukup kreatif nak letak nama ''2 litres of tears'' ataau ''Pelangi petang'' keee atau sama waktu dengannya. haa takpong nama yg kawaii kawaaii macam ''pinky girll/gurwlll'' (kawaii ke tu? haha) okay, tengok contoh yg dibagi pong dah tahu ''Muja memang takkreatif dalam pemberian nama blog'' =,='


eh, apasal macam ter-panjang? bukan ke patut 'Meaning behind your blog' je? aiyyooo deyyy. Kesimpulannya, nama blog saya Muja dan ia dipilih kerana itu nama saya. Noktah.

AKU TAKTAHU KENAPA, TAPI AKU SELALU GELAK SENGSORANG BILA STALK CONVERSATION UMI AKU :DD

sebab lawak gilaaaa ! tengok ni ha:

klik lah kalau tak nampak .


setiap kali, setiap kali umi aku ada conversation dengan sahabat die dalam lughah ni, aku mesti ketawa terbahakbahak and read it loud, then laugh again. idk whyyy, maybe i found they are cute kot ? HAHAHAHA .


okay, kantoi stalk mak sendiri. nak buat macam mana, i <3

#Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself

based on challenge :)

ps: i dont know either it is the lighting or the camera effect or me myself yang makes me looks weird.


15,
. a die hard fan of kuey tiaw.
. pretty much deal with pink.
. always have random thoughts.
. doesnt like first impression.
. not cool, skema gila.
. pop corn enough with REAL friend.
. a female lion. ROAAARR *is it sound of a lion?
. give a damn on peoples thought *screw this =,=
. love baking (HAHAHAHA but they seems like never love me :P)
. love ilmu medicine :D
. have a glow in the dark key chain, written; ida
. on her half step for a marriage (of course i should think about it, i'm 19 :p)
. suka makan.
. those who think they are wayyy better than others, can pergi jalan daaa.
. idont hate peoples, just dislike the attitudes.


actually, it should be so-called-15-interesting-facts. sorry for wasting your time. Let's eat! haha.

30 days challenge, huh?



tadi aku bukak blog kak faz, and titibe terasa nak buat jugak, but diff challenge lah :) well, i'm bored, and so do my blog. getting boring day by day. pityyy much (?) =,='


so, here it is. thought of taking this challenge even i'm sure i cant done this challenge by 30 days. (due to malasness and malasness) ha muja, rojak lagii, rojaakkk.


Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day 02- The meaning behind your Blog name
Day 03- A picture of you and your friends
Day 04- A habit that you wish you didn’t have
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to
Day 06- Favorite super hero and why
Day 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you
Day 08- Short term goals for this month and why
Day 09- Something you’re proud of in the past few days
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad
Day 11- Another picture of you and your friends
Day 12- How you found out about Blogger and why you made one
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently
Day 14- A picture of you and your family
Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play
Day 16- Another picture of yourself
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why
Day 18- Plans/dreams/goals you have
Day 19- Nicknames you have; why do you have them
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future
Day 21- A picture of something that makes you happy
Day 22- What makes you different from everyone else
Day 23- Something you crave for a lot
Day 24- A letter to your parents
Day 25- What I would find in your bag
Day 26- What you think about your friends
Day 27- Why are you doing this 30 day challenge
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned
Day 30- Your favorite song


so dengan semangatnya, bila nak startt ? :DD

emirates memang zerbaekkk :DDD


aku nak tayang hotel 5 star served by emirates takboleh pulok kan, as aku punya flight lewat sikit drp sahabat2 yg dapat menginap di hotel tersebut for 10 hours membuatkan flight aku transit 2 hours je, so lepak airport ALONE jelah jawabnyaaa (dahlah diorang dapat makan gila mahsyuk punyaaaa)

kalau aku jadi diorang, aku amek teksi pussssiiiiinngggg dubai weh, lepas tu mandi swimming pool, lepastu okay shopping memang taklah kann, lepastu makan amek yg extraextra punyaa, lepastu ahh banyak lahhh! okay muja tomak (?)

ah btw, dalam flight ni jelah yg semangat aku jadikan model modal kita pada hari yg sungguh indah ini.


makanan, memang classss gitu wookkkk. eleh kau muja, kau sebut jelah makanan mana yg kau tak kata classsss .



dekat roof kapal terbang ni, kalau malam or switch off lampu akan ada shining shining macam starrr. kalau tunjuk dina, mesti dia eksaited ni.



tengok ah muka muja bila dapat makanan sambil tengok movies. nasib baik gambor kecik, kalau tak nampak lah muja ni kurus gila. haha, tu belum muka die eksaited makan lagi .


kesimpulannya, alhamdulillah dah sampai zagazig :) thanks abah sebab sponsor tiket kapal terbang :D